Inner Sanctum: The Great Odd Ones

Er zijn nogal wat bands die de naam Inner Sanctum gebruiken. Daarom dus eerst wat extra duiding om te weten over welke band het hier precies gaat. Dit Inner Sanctum werd in het Duitse Freiburg im Breisgau in 2004 opgestart als Infected Soul, maar nog hetzelfde jaar werd de naam gewijzigd tot het huidige Inner Sanctum. Ook de originele line-up wijzigde al vlug en als we het goed hebben overleefden enkel drummer Jay en gitarist Farms alle schiftingen en wisselingen. Naast dit tweetal bestaat dit Inner Sanctum verder uit Kolai (vocals), Yoric (gitaar) en Joe (bass). Muzikaal kan je de band in het vakje melodic death metal onderbrengen en met ‘The Great Odd Ones’ is het gezelschap aan zijn vierde full-album toegekomen. Het Nieuwe album telt negen tracks, goed voor net geen vijftig minuten krachtig en toch melodieus klinkend muzikaal plezier. Het vijftal zorgt voor goed opgebouwde tracks met de nodige agressie en met heel veel melodie. We worden wel niet compleet van de sokken geblazen door het gezelschap, maar moeten anderzijds wel vaststellen dat de heren onze aandacht gedurende de volledige trip weten vast te houden. Echte mindere tracks komen niet aan bod, al vallen we dus zeker niet voor elk idee dat men ons hier door de strot duwt. Zo vinden we een aantal intro’s maar zus en zo, vooral die waar men “spoken words” bij gebruikt. Voor de rest hebben we eigenlijk niet echt opmerkingen, met uitzondering dat er toch, naar onze smaak, iets te weinig verrassend accenten of wendingen te bespeuren vallen. Met andere woorden: de heren blijven mooi binnen de afgebakende lijntjes van het (sub)genre kleuren. We willen nog meegeven dat ook vocaliste Clara Held (The Privateer) te horen is tijdens ‘Nautopsy’ en dat ‘Battlements Of Abomination’ ook al te vinden was op het allereerste album, ‘Risen To Fall’, uit 2006. Hier nu dus opgenomen met de huidige line-up. Voor wie het debuut in huis heeft meteen een kans om beide versies met elkaar te gaan vergelijken. Dat deze ‘The Great Odd Ones’ van Inner Sanctum niet in onze top tien van dit jaar zal terecht komen, had je waarschijnlijk reeds begrepen. Toch is dit geen onaardig album, en zeker liefhebbers van melodic death metal zullen hier hun gading vinden en een tijdlang zoet blijven bij dit krachtige en agressief klinkend geheel dat de nodig melodie bevat.

Luc Ghyselen (76)

Independent Release

Tracklist: 1. Era Of The Idols 2. Abgott Death Kult 3. Juggernautic 4. Nautopsy 5. Mesurol 6. Thalassophobia 7. Godfisher 8. Battlements of Abomination 9. Those Who Never Sleep