Stormborn: Zenith

Het Britse Stormborn is al een tijdlang actief geweest, meer bepaald tussen 2007 en 2019. Eerst nog als MegaFist, maar uiteindelijk koos men dus voor de naam Stormborn. Inspiratie haalde deze melodic heavy metal band bij tal van groten. Iron Maiden, Judas Priest en Dio zijn de namen die keer op keer vernoemd worden. Zelf bleef de ouput van de band echter heel minimaal: een titelloos full-album in 2012 en twee nummers op een compilatie album. Daarnaast had de band het moeilijk om een echt stabiele line-up vast te houden en misschien is dat wel de reden dat de output zo minimaal bleef. In ieder geval probeert Stormborn het sinds 2021 opnieuw. We horen hier Andy Felton (drums), Laurence Armitage (gitaar), David Viner (gitaar), Simon Ball (bass) en Chris Simmons (vocals). Het vijftal zorgt op ‘Zenith’ voor negen tracks waar veel melodie bij komt kijken, maar die ook de nodige kracht uitstralen. Bass en drums zorgen voor de soepele en toch stabiele basis waarop men dan krachtige riffs neer zet die een stevig frame opbouwen. Grootste troefkaarten zijn, als je het ons vraagt, de schitterende gitaarsolo’s en de krachtige veelzijdige stem van Chris. Het korte instrumentale ‘Call Of The Void’ opent en al tijdens deze eerste track zijn we onder de indruk van het flitsende gitaarspel waar vele liefhebbers van luchtgitaar al meteen een stevige kluif zullen aan hebben. Tijdens ‘Land Of The Servant King’ maken we dan voor het eerst kennis met de stem van Chris die zowaar een death metal growl kan produceren om korte tijd later over te schakelen naar een hoge power metal scream. Maar hoe goed die stem ook klinkt en zijn werk doet, het is opnieuw de fenomenale gitaarsolo die met de meeste aandacht gaat lopen: vingervlug, flitsend en toch heel melodieus. De overige tracks liggen in diezelfde lijn – uitgezonderd het instrumentale ‘The Unending Light’ – en keer op keer verbazen we ons over de gitaarsolo. Stormborn laat accenten horen van de eerder genoemde voorbeelden, maar klinkt uiteindelijk toch wel als Stormborn. Liefhebbers van traditional heavy metal / power metal die schitterend gitaargeweld extra weten te waarderen, zijn bij dit gezelschap aan het juiste adres gekomen. ‘Zenith’ is dan ook een heel knap album geworden vol melodieuze kracht. “Welcome back, Stormborn!”, is dan ook het minste dat we kunnen zeggen.

Luc Ghyselen (88)

Rockshots Records

Tracklist: 1. Call Of The Void 2. Land Of The Servant King 3. Fear Of A Monster 4. The Unending Light 5. Dawn Will Come Again 6. Out In The Weird 7. Serpentine 8. Death Incarnate 9. Echo