Sanity: The Beast (ep)

We moeten al een tijdje terug gaan in de geschiedenis om tot bij het jaar van het ontstaan van Sanity te komen: 1995. De band werd opgestart in het Duitse Berlijn naar de idee├źn van Florian en Philipp Weishaupt. Toen men het in 2002 voor bekeken hield, telde de discografie van Sanity drie full-albums. Toch vond het tweetal dat het verhaal voor Sanity nog niet compleet was en sinds 2013 is men terug actief. Sinds die heropstart zorgde de band voor twee ep’s waarvan deze ‘The Beast’ het meest recente is. Muzikaal horen we een mix van symphonic metal en melodic black metal, een wat bizarre combinatie als je het ons vraagt. Op ‘The Beast’ resulteert dit in vier tracks en elke track kent fragmenten die we eerder als symphonic metal kunnen omschrijven, maar ook vrij furieuze stukken waar black metal op de voorgrond komt kijken. Het zijn die laatste stukken, die gelukkig voor ons, het meest aan bod komen. Maar helaas springen de heren om ons soms heel onduidelijke redenen van de ene seconde op de andere over naar eerder symphonic metal klanken. Die krijgen dan eerder cleane vocalen mee, maar daar leent de stem van de vocalist zich totaal niet voor, althans niet naar onze smaak. De typische black metal vocalen daarentegen weten we wel te smaken. Waarom het gezelschap hier switcht van het ene (sub)genre naar het ander is ons echt onduidelijk en slaat bij ons niet echt aan. Geef ons maar de melodic black metal sound en die mag je dan overgieten met symfonische elementen maar schakel a.u.b. niet tussen deze twee (sub)genres, vooral als je de stem er niet voor hebt om een van de twee goed neer te zetten. Sorry, Maar daarvoor verliest Sanity een heel pak van zijn geloofwaardigheid naar onze smaak en zakt het waarderingscijfer dan ook sterk.

Luc Ghyselen (70)

Independent Release

Tracklist: 1. Kingdom 2. Plagues 3. Babylon 4. Gospel