Cave: Out Of The Cave

We houden soms ons hart vast als we weer eens kennis maken met een band die samengesteld is uit muzikanten die het, al dan niet, reeds hebben bewezen bij andere bands. We horen dan vaak de naam “superband” vallen en dat levert niet telkens het resultaat op die we verwachten van een samenwerking van die talenten. Vooral niet wanneer onze verwachtingen erg hoog liggen. We gaan dus maar meteen eerlijk zijn: bij Cave lagen onze verwachtingen niet zo erg hoog, ook al omdat we de artiesten achter deze band niet als absolute toppers beschouwen, zonder dat dit minder sterke muzikanten hoeven te zijn. Cave werd in het Duitse Ludwigsburg in het leven geroepen door Chris Lorey (gitaar, keyboards) om zijn visie op weer te geven op eerder traditionele hard rock / heavy metal met af en toe een progressief randje. De man is actief bij bands als Ivanhoe en Scenes. Geef toe dat er in progressive metal kringen bands bestaan die een grotere impact hebben. Roberto Palacios (bass, cello) sprong mee aan boord en het tweetal begon nummers te schrijven. Ook Roberto is / was actief bij een pak bands die niet tot de absolute toppers behoren (Chinchilla, My Darkest Hate en Goblins Blade). Met Steffen Theurer werd een drummer binnen gehaald die Roberto nog kende van eerdere samenwerkingen. Met vocalist Ronny Munroe (o.a. ex Vicious Rumors, ex Trans-Siberian Orchestra, ex metal Church) haalde men een artiest binnen met een toch lichtjes apart stem timbre, maar een dat wel mooi aansluit bij de sound die de overige heren voor ogen hadden. Met nog wat extra gasten – Florian Wenzel (keyboards), Dominik Barth (gitaar) en Helen Simicev en Marissa Lorey (backing vocals) – werden de elf tracks op dit debuut ingeblikt. We mogen stellen dat het gezelschap ons weet te boeien vanaf de eerste tonen van opener ‘Rat In A Hole’ tot en met de afsluitende klanken van afsluiter ‘Deep Menagerie’. We gaan niet beweren dat we compleet overdonderd worden door het geheel – Kan dit tegenwoordig nog in gelijk wel muzikaal (sub)genre? –, maar het gezelschap weet hun goed opgebouwde nummers mooi weer te geven. Eigenlijk haken we slechts een maal echt af. We zijn geen fans van mierzoete ballades en dat krijgen we hier wel met ‘Like A True Father’, want voor de rest laten we ons mooi meevoeren op een deze muzikale trip waar kracht en melodie samen worden gebracht en af en toe wat gekruid wordt met een progressief randje, al is dat laatste zeker niet van die aard dat we Cave onderbrengen in het vakje “progressive”. Intussen is drummer Steffen Theurer er uit gestapt wegens te veel werk met een andere band en heeft Chris Schwinn het vrij gekomen plaatsje ingepalmd. Zo kan Cave alvast beginnen om de metal minded wereld in te palmen middels live concerten. Grootste pluspunten, naar onze smaak dan toch, zijn de best wel krachtige en soepele vocalen van Ronny en de knappe gitaarsolo’s.

Luc Ghyselen (82)

Metalapolis Records MPR 0165

Tracklist: 1. Rat In A Hole 2. Hero 3. Screaming For A Saviour 4. Send For My Soul 5. Blinded 6. Against The Fray 7. Like A True Father 8. Sizzling Seas 9. New Found King 10. The Gold Crown 11. Deep Menagerie