Blazing Eternity: A Certain End Of Everything

Ondanks het feit dat melodic doom één van mijn favoriete genres is, is de Deense band Blazing Eternity voor mij onbekend terrein. Ergens logisch want deze band, opgericht in Kopenhagen in 1993, heeft eenentwintig jaar gewacht om een nieuw album uit te brengen. In 2004 nam de band immers een pauze, om dan toch in 2012 een viertal concerten te spelen en dan weer op non actief gezet te worden door persoonlijke drama’s: het overlijden van de echtgenote van de zanger en van de live toetsenist van de band. Maar nu is de band terug met hun derde album, en wat voor één. Dit is een pareltje in dit genre: melodic doom gecombineerd met wat death en gothic. Absoluut kenmerk en hoogtepunt van dit album is het immense gevoel, de intense emoties die in hun sound verwerkt zit. Pure melancholie, soms wat tristesse maar zeker ook het atmosferische aspect tilt de nummers naar een erg hoog niveau. En toch is dit geen depressief, intriestig album. Zeker niet. De gevoelige passages kruipen wel onder je vel maar door de zweverige sound word je er niet neerslachtig van maar eerder wat weemoedig, ontspannen, zen en kom je volledig tot rust. Dit gevoel heb ik enkel bij de absolute top bands in dit genre: My Dying Bride, de oudere Katatonia, Swallow The Sun, Draconian. Welnu, Blazing Eternity past, wat mij betreft, perfect in dit rijtje van grootheden in dit genre. Op het nieuwe album speelt de band alsof ze nooit zijn weg geweest. Alles klopt hier perfect: prachtig gecomponeerde nummers, perfect gespeeld en een top productie. Één heel persoonlijk minpuntje – goh, eerder een tip of wens eigenlijk van mij –: moest de zanger ook cleane zang toevoegen aan de zeer goede lichte grunts zou dit voor mij hun muziek naar een nog hoger niveau tillen. Dit is een album dat je telkens weer opnieuw wil horen en het verbetert elke draaibeurt. Ja ja, ik ben stante pede grote fan geworden van Blazing Eternity. Grote kanshebber om in de top tien van mijn jaarlijstje te verschijnen, al is het jaar nog lang natuurlijk.

Bart Verlinde (95)

Mighty Music PMZ 414

Tracklist: 1. One Thousand Lights 2. The Secrets Of White 3. A Certain End OF Everything 4. The Ghosts Are Another Broken Life 5. No Bringer Of Light 6. Your Mountains Will Drown Again 7. The Bells