Walter Trout: Broken

De Amerikaanse artiest Walter Trout mag je werkelijk als een icoon beschouwen als het aankomt op blues / blues rock. Zijn muzikale erfenis zal enorm zijn. Hij speelde o.a. bij Louisiana Red, John Lee Hooker, Joe Tex en Percy Mayfield vooraleer hij extra naam en faam vergaarde als gitarist bij Canned Heat en John Mayall’s Bluesbreakers. Sinds 1990 trekt hij de wereld rond met zijn eigen band om zijn eigen nummers weer te geven. Met ‘Broken’ zorgt hij nu voor een nieuw album die een mooie plaats zal opeisen naast tal van andere die hij reeds op de markt bracht. Zoals we van Walter Trout gewoon zijn, krijgen we ook nu weer een mix te horen van nummers die aansluiten bij pure blues, terwijl anderen dan weer dichter bij blues rock of zelfs pure rock aanleunen. Zijn fans zijn het zo al lang gewoon worden en op deze ‘Broken’ is dit niet anders. Of dit album de geschiedenis boeken zal ingaan als zijn meest geslaagde werkstuk, laten we hier in het midden. We vinden we op dit album, dat twaalf tracks telt, opnieuw een aantal nummers die ons blues / blues rock hartje sneller doen slaan, al zijn we niet van elk nummer even hard onder de indruk. Opener en titelnummer ‘Broken’ is in ieder geval al zo’n track waarvoor je ons wakker mag maken. Dankzij de vocale inbreng van Beth Hart is dit een binnenkomer van formaat. Wie houdt van pure blues zit gebeiteld met ‘Turn Anw Walk Away’ en ‘Courage In The Dark’. Tijdens het best wel stevig rockende ‘Bleed’ komt Will Wilde erbij op harmonica. Het nummer kent een schitterende groove die ons uitermate bevalt. Nog meer bluesy werk horen we met ‘Talkin’ To Myself’, waarna ‘No Magic (In The Street)’ al even mooi verder gaat met opnieuw een streepje harmonica. We gaan duidelijker de rock tour op met het toch wel krachtige ‘I’ve Had Enough’. Is dit omdat Dee Snider (ex Twisted Sister) hier van de partij is? Heel rustig en uiterst kalm en bluesy werk krijgen we dan met ‘Love Of My Life’, dat met ‘Breathe’ een al even mooi vervolg krijgt. Dit in stevig contrast met het gedreven, energieke en best wel heel krachtig rockende ‘Heaven Or Hell’ dat met voorsprong het meest rockende nummer op dit album is. Met ‘I wanna Stay’ kiest Walter Trout met zijn kompanen voor een heel rustige gevoelige ballade. Afsluiter ‘Falles Apart’ doet het opnieuw iets meer rock gericht, zonder dat de blues basis volledig verdwijnt. Het betekent dat ook deze ‘Broken’ van Walter Trout opnieuw voldoende variatie biedt en een mooie aanvulling op zijn discografie mag genoemd worden. Fans van de artiest en zijn werk kunnen opnieuw blindelings toeslaan.

Luc Ghyselen (85)

Provogue / Mascot label Group

Tracklist: 1. Broken 2. Turn And Walk Away 3. Courage In The Dark 4. Bleed 5. Talkin’ To Myself 6. No Magic (In The Street) 7. I’ve Had Enough 8. Love Of My Life 9. Breathe 10. Heaven Or Hell 11. I Wanna Stay 12. Falls Apart