Waidelotte: Celestial Shrine

Met ‘Celestial Shrine’ zet Waidelotte zijn eerste pas wat betreft het opbouwen van een discografie. Alhoewel het dus hier om een nieuw gevormde band gaat, vinden we hier wel een aantal door de wol geverfde muzikanten terug waarvan vocalist Andrii Pechatkin (o.a. White Ward) en bassist Oleksii “Zlatoyar” Kebel (ook Soen) misschien wel de meest bekende namen zijn. Die laatste stond hier ook in voor de composities, terwijl die eerste, samen met Anna Solovei, voor de teksten zorgde. Op muzikaal vlak krijgen we hier een kruisbestuiving te verwerken van extreme metal, te weten melodic death metal, black metal en progressive metal, met etnische folk. Voor dat laatste element, dat echt wel voor een stevig contrast zorgt met de soms heel furieuze metal uitbarstingen, werd beroep gedaan op verschillende extra stemmen en instrumenten als hurdy-gurdy, bandura, tsymbaly en doedoek. Het zorgt voor een heel machtig geheel dat wij als eigenzinnig durven bestempelen. Vooral dan in de zin van “het is een combinatie die wij nog maar zelden hebben gehoord”. We bedoelen maar: het ene moment horen we echt wel een heel furieuze en gedreven sound waar kracht, dreiging, kilte en duisternis van uitgaan, om het volgende moment over te schakelen op etnische folk dat voor een compleet andere invalshoek lijkt te kiezen. En toch zorgt Waidelotte hier voor een erg samenhangend geheel dat ons uitermate weet te boeien. Ook al omdat we liefhebber zijn van zowel extreme metal als van etnische folk of pagan. Na het horen van dit negen tracks tellend album weten we nu al dat een pak liefhebbers van extreme metal zullen afhaken omwille van die folk / pagan / etnische momenten terwijl er anderzijds een aantal liefhebbers van die laatste (sub)genres zullen afhaken omwille van de extreme metal momenten. En toch kan het dus wonderwel samengaan. Dat bewijst Waidelotte hier perfect, terwijl wij van MUSIKA, onlangs nog, intens hebben genoten op het Franse Cernunnos Pagan Fest, waar men zo’n combinatie wel durft te programmeren en waar men zo’n sound immens naar waarde weet te schatten. Meteen is deze ‘Celestial Shrine’ van dit Waidelotte een absolute aanrader in dit (sub)genre en, ja zeker, een band die we daar wel op het podium willen zien.

Luc Ghyselen (96)

Debemur Morti Productions DMP 0247

Tracklist: 1. Descending 2. The Era of Stagnant Gods 3. Todestrieb 4. Opulent Mirage 5. The Mortality Archway 6. Ascending 7. Lightkeeper 8. Celestial Shrine 9. Dissolving