Devastatiön: Rise Of The Dead

Het Belgische Devastatiön ging in 2004 van start als Black Fuel. Het gezelschap koos toen nog eerder voor een traditional heavy metal sound. In 2006 werd de naam gewijzigd tot het huidige Devastatiön en werd de sound aangepast richting thrash metal / speed metal. Intussen zorgde de band reeds voor vier releases – een demo, een ep en twee full-albums – en dan valt het op dat men steeds meer en meer invloeden uit black metal in de sound toelaat. Het eindresultaat is een stevige en krachtige sound die we vlotweg onder de noemer blackened thrash metal kunnen plaatsen. Op ‘Rise Of The Dead’, het derde full-album voor Devastatiön krijgen we zo elf tracks te verwerken waar een pak dreigende duisternis over een agressief en brutaal klinkende sound wordt gekapt. Voeg daaraan een enorme dosis kracht aan toe en het feit dat het gaspedaal zo goed als steeds heel diep wordt ingedrukt en je verkrijgt een beeld waar het huidige – Nog steeds bestaat de band uit de vier originele bandleden te weten, Maarten De Zutter (bass), Tom Heynssens (drums), Tim Matthij (s (gitaar) en Matthieu Brasseur (vocals). – gezelschap toe in staat is. Wij, van MUSIKA, zijn alvast enthousiast over de werkstukken die we hier aangeboden krijgen. We kunnen ons geweldig uitleven op deze elf tracks die ons stuk voor stuk weten te overtuigen. We hebben, na een aantal luisterbeurten, nog niet echt een favoriete track kunnen aanduiden, maar we kunnen je wel al ten stelligste meedelen dat we ook geen enkele mindere track hebben gehoord. Kortom, de heren weten ons heel vlot iets meer dan veertig minuten te boeien. Wie dan nog voldoende energie over houdt, kan na afloop meteen de repeat knop van de cd-speler opnieuw indrukken voor een nieuw rondje: je zal je, honderd procent zeker weten, niet vervelen! Hopelijk zorgt dit nieuwe album ervoor dat er voor de band een aantal nieuwe deuren open gaan. Het is hen van hieruit van harte gegund.

Luc Ghyselen (86)

Empire Records

Tracklist: 1. Black Abyss 2. Unholy Ritual 3. Undead 4. Necronomicon 5. Eternal War (For Immortality) 6. Beyond The Artic 7. Black Winter Night 8. Cathedral Of Lost Souls 9. Blood Eagle 10. Into The Void 11. Wild Hunt