Amaranthe: The Catalyst

Amaranthe is met hun energieke metal de ideale manier om je batterijen op te laden. Of ze hun definitieve geluid nu gevonden hebben is maar de vraag, want zelfs in deze zevende schijf wisten ze er nog wat aan te sleutelen. Het is een conceptalbum geworden dat thema’s als transformatie en openbaringen aansnijdt. Ter vervolledigheid nog eens de band voorstellen: zangeres Elize Ryd, gitarist en keyboardspeler Olof Mörck, drummer Morten Løwe Sørensen, bassist Johan Andreassen en cleane vocalist Nils Molin. Sinds kort vervoegde Mikael Sehlin de band als nieuwe grunt-vocalist. Vorig jaar bracht de Zweedse death metal band hun single ‘Damnation Flame’ uit, waarin ze hem voorstelden: https://www.youtube.com/watch?v=nbuEkMYY8uk. Het stemmige nummer gaat over de transformatie van mens naar vampier. Maar het album schiet op gang met het titelnummer, dat eveneens als single uitgebracht werd: https://www.youtube.com/watch?v=5521ErpWF_M. Eens de mysterieuze intro op tempo is, schreeuwt een koude grunt het nummer op helemaal op gang. De cleane vocalen nemen even over, het kenmerkende punchy samenspel van clean en grunt zitten al vanaf deze opener intens door elkaar verweven. Het geheel is bombatisch door de catchy refreinen, die je pardoes in je gezicht krijgt. Ook de stuwende injectie ‘Insatiable’ kondigde met veel grunten al eerder op youtube het album aan: https://www.youtube.com/watch?v=5VJuiLVsFbk. Toch zijn ze niets van hun stuwende levendigheid verloren. Het nummer gaat over overconsumptie en klimaat verandering. Opnieuw videoplezier bij ‘Re Vision’: https://www.youtube.com/watch?v=q7lzTWtl7CI dat een verwoeste beschaving laat zien. En plots valt de rust over je met de fluwelen intro van ‘Stay A Little While’. Kristalheldere hemelse vocalen zorgen voor een ontwapenende ballade. Schurend fretwerk en fluisterende vocalen openen ‘Ecstasy’. Ondanks hun knap gebrachte uitnodiging om het goedje te bezorgen, ga ik passen en gewoon blijven luisteren. ‘Breaking The Waves’ zorgt met een progressieve aanpak voor wat duisternis. De hemelse break en gitaarsolo zorgen voor een opvallend ratelend nummer. Even wat gas terugnemen met ‘Outer Dimensions’, al kunnen we niet van een ballad spreken. Het is terug voluit met ‘Resistance’, dat naast de cleane vocalen ook een flinke portie duistere vocalen kent. Het is een fantastisch nummer, met een refrein dat de opzwepende catchy melodie bevat op een strak maar stevig ritme. Ook hier vind ik de erg agressieve grunts zeker niet nodig, integendeel. Als hekkensluiter vinden we ‘Fading Like A Flower’, een stalen versie van het nummer dat ooit door Roxette uitgebracht werd. Veel power in het gekende jasje, maar toch herkenbaar gehouden. Het geluid van de band is met dit album toch wat geëvolueerd. Op hun site vraagt Olof zich af of ze niet te ver zijn gegaan met hun orkestrale aanpak, synths en sonische aanvullingen. Wat mij betreft niet, al lijkt de explosieve indruk die ik van de beginnende band kreeg, te slijten. Muzikaal vond ik hen zo’n dikke tien jaar terug subliem, waardoor ik het grunten er makkelijk bij kon nemen. En da’s nu net waar het voor mij begint te wringen. De donkerste vocalen van de nieuwe harsh zanger Mikael Sehlin vallen me in die mate op, dat ik er moeite mee krijg om het geheel nog te verteren. De stukken waar Elize Ryd samen met Nils Molin de cleane vocalen verzorgen, bezorgen me nog altijd die energieke kick. Voor fans zal dit zevende epos opnieuw een waardevolle aanvulling zijn, en ondanks het een knap gebracht album is, wegen voor mij die grunts toch iets teveel door. Maar da’s persoonlijk natuurlijk. Opnieuw niet zoveel vernieuwend, vandaar dat ze met deze wellicht weinig nieuw publiek gaan aanspreken. Toch zijn alle nummers pareltjes op hun eigen manier. Er zitten genoeg interessante elementen in alle nummers die ervoor zorgen dat het album verslavend werkt.

Rocking Klingon (80)

Nuclear Blast Records

Tracklist: 1. The Catalyst 2. Insatiable 3. Damnation Flame 4. Liberated 5. Re Vision 6. Interference 7. Stay A Little While 8. Ecstasy 9. Breaking The Waves 10. Outer Dimensions 11. Resistance 12. Find Life 13. Fading Like A Flower