Unshine: Kam Of Burnings

Druïde / folk metal: ik ben geen groot kenner van dit subgenre maar het is eens iets anders en indien goed gebracht is dit altijd een genre dat ik best kan pruimen. Dit is zeker het geval bij het beluisteren van ‘Kam Of Burnings’, het vijfde album van de (voor mij nog onbekende ) in 2001 opgerichte Finse band Unshine. Het openingsnummer ‘Hjul’ is alvast veel belovend. Een leuk ritme, mooie vrouwelijk zang, veel gevoel, beetje mystiek maar toch zwierig genoeg om de benen te zwieren. En dat is zeker het geval bij ‘Arrival Of Aurochs’, waar het tempo nog hoger de lucht in gaat. Hier horen we ook één of andere oude Noordse fluit wat een extra leuke toets geeft aan het nummer. ‘Mill OF Bergelmir’ begint rustig met getokkel op een soort luit met zang in lichte verteltrend om dan rustig iets harder te worden. Ook hier is de zang van Susanna Vesilahti van prima kwaliteit. Vanaf het midden van het nummer horen we erg aanstekelijk gitaarwerk met nu en dan een opzwepende toon genre Leaves’ Eyes, maar dan wel steevast afgewisseld met rustiger luit getokkel: een zeer leuk en goed nummer. Voor de rest alleen maar prima nummers waar iets pittiger folk uitstekend wordt gecombineerd met rustiger sjamaan muziek. Best een zeer aardig album dus, maar verwacht geen sound zoals Wardruna of Heilung, al zijn hier wel invloeden van te horen maar de sound is gevarieerder en veel meer up tempo. Het leuke is dat het mystieke van druïde metal zeer goed gecombineerd wordt met wat steviger folk. Fans van o.a. Cellar Darling zullen dit zeker top vinden.

Bart Verlinde (80)

Rockshots Records

Tracklist: 1. Hjul 2. Arrival Of Aurochs 3. Sakraali Elementaali 4. Mir Of Bergelmir 5. Maa Jalken Ihmisen 6. Aettarfylgja 7. Tara 8. Lenna Toive