North Sea Echoes: Really Good Terrible Things

‘Really Good Terrible Things’ is het debuut voor North Sea Echoes, een band, of moeten we toch eerder stellen een project, van vocalist Ray Alder en gitarist Jim Matheos, beiden actief bij Fates Warning, maar ook bij een aantal andere bands / projecten. Op deze ‘Really Good Terrible Things’ krijgen we tien tracks aangeboden die we hier als “oké” beschouwen, maar eigenlijk niet veel meer dan dat. Let op: elk nummer wordt natuurlijk goed opgebouwd, gearrangeerd en neer gezet, maar … we hebben toch zo onze bedenkingen. We horen meteen een sound die ons doet denken aan Fates Warning, maar dan veel minder krachtig en vooral zonder de soms verrassende wendingen in tempo en ritme. De tien tracks op dit album kabbelen heel rustig voorbij en zorgen bij ons eerder voor een heel rustig, melancholisch gevoel. Het is natuurlijk zo dat de stem van Ray zich daar wel toe leent en samen met Jim zorgt hij hier dan ook voor nummers die zo goed als perfect op zijn stem werden geschreven. Het tweetal kent elkaar dan ook door en door zodat een best goed album ontstaat, maar de sound die de heren neer zetten onder de naam North Sea Echoes is, en we drukken ons vrij zacht uit, niet “our cup of tea”. Oké, het geheel heeft een donker getinte ondertoon, maar we missen toch een pak kracht en een pak verrassende wendingen in tempo en ritme om echt overstag te gaan. Nee ons doet deze ‘Really Good Terrible Things’ maar weinig, maar we zijn er ons wel van bewust dat een pak muziekliefhebbers daar anders zullen over oordelen.

Luc Ghyselen (58)

Metal Blade Records

Tracklist: 1. Open Book 2. Flowers In Decay 3. Unmoved 4. Throwing Stones 5. Empty 6. The Mission 7. Where I’m From 8. We Move Around The Sun 9. Touch The Sky 10. No Maps