Verikalpa: Tuomio

Verikalpa is een Finse folk metal band die in Oulu, Pohjois-Pohjanmaa in 2006 werd opgestart. Het duurde een tijdje vooraleer de band met werk naar buiten kwam, maar sinds 2018 lijkt de trein vertrokken, want om de twee jaar kan je nu nieuw werk in de winkelrekken vinden van dit gezelschap. Verikalpa kiest ervoor om zijn teksten te brengen in de moedertaal, zodat wij er hier bij MUSIKA, alvast geen snars van begrijpen. Naar het schijnt zijn oorlogen, veldslagen, wapens, alcohol en mythische onderwerpen de inspiratiebronnen op gebied van teksten. Maar eigenlijk kan het ons geen moer schelen. We worden immers meteen blij gezind en vrolijk bij het aanhoren van zo’n een opzwepende sound die uitnodigt tot wilde rondedansen en braspartijen. Het doet ons – kan het anders? – denken aan de al even aanstekelijke opzwepende sound die hun landgenoten van Korpiklaani weten neer te zetten. Nochtans zien we bij Verikalpa geen pure folk instrumenten, en dat is misschien wat spijtig, want zeker tijdens live concerten kunnen net die instrumenten voor een ander accent zorgen en zorgen ze voor een extra visuele prikkel. Verikalpa bestaat immers uit Sami Knuutinen (bass), Jani Ikonen (vocals), Jussi Heikkilä (gitaar), Jussi Sauvola (keyboards), Jari Huttunen (drums) en Sami Ikonen (gitaar). Hoe dan ook, dit zestal zorgt op ‘Tuomio’, het vierde full-album voor de band, voor twaalf tracks waar kracht, energie, gedrevenheid en aanstekelijkheid wonderwel samen smelten tot een wervelend zinnenprikkelend geheel waarbij stilstaan niet getolereerd wordt. Vanaf de eerste tonen van opener ‘Arvon tuomari’ tot en met de slotakkoorden van afsluiter ‘Tuomio’ worden we meegesleurd op hun uiterst aanstekelijke en opzwepende muzikale trip, waar het ene nummer nog hardnekkiger aan onze mouw trekt om ons op de dansvloer te krijgen dan het andere. Wie houdt van heel krachtige en best wel heel energieke folk metal, kan niet om dit vierde full-album van Verikalpa heen!

Luc Ghyselen (90)

Scarlet Records SC 442-1

Tracklist: 1. Arvon tuomari 2. Laulava vainaja 3. Noijan sauna 4. Sammalsynti 5. Tuhkakruunu 6. Tulimerten taa 7. Hakkaa hakkaa 8. Maat hauraan hautaa 9. Eksyneet 10. Veritonttu 11. Kaunan valta 12. Tuomio