The Dread Crew Of Oddwood: Rust & Glory

Je houdt van folk, van plezier maken, van af en toe stevig uit de bol gaan en van muziek? Dan zit je ongetwijfeld goed bij het Amerikaanse The Dread Crew Of Oddwood. Deze band werd in San Diego, Californië in 2008 opgestart en noemt hun sound “Heavy Mahogany”, wij houden het op pirates folk / metal met vooral de nadruk op het eerste deeltje want de gezelschap doet het met akoestische instrumenten en hun stemmen zodat het klassieke metal element toch wat achterweg blijft. Dit neemt niet weg dat hun sound vrij krachtig klinkt en liefhebbers van pirates metal – we denken in de eerste plaats aan Alestorm of aan Mormieben of Ye Banished Privateers – zullen hier wel weg mee weten. In ieder geval is dit gezelschap met ‘Rust & Glory’ aan een vijfde full-album toegekomen. Het nieuwe album telt dertien tracks die uitnodigen tot stevige rondedansen, luidkeels meebrullen, en plezier maken. Echte folk fanaten zullen misschien nog meer genieten dan folk metal liefhebbers wegens het gebruik van akoestische instrumenten als fluit, piano, klavecimbel, bouzouki, mandoline, banjo, accordeon, concertina, percussie, … De heren bespelen allen verschillende instrumenten naar gelang het nummer die nodig heeft en verzorgen ook allen de vocalen zowel solo als in samenzang. Of dit voldoende is om ook de Europese folk (metal) menigte mee te krijgen, weten we nog niet zo goed, maar dat het gezelschap best wel kan scoren in middens van traditionele folk, daar zijn we bijna zeker van. Misschien trekt de naam Anna Murphy wel extra aandacht, want Anna zorgt hier voor wat extra vocalen en voor de hurdy gurdy klanken, terwijl ze hier ook vermeld wordt als producer en instond voor de mix. Wij moeten eerlijk toegeven dat deze ‘Rust & Glory’ best aangenaam in het gehoor ligt en dat we ons kunnen vinden in de sound van The Dread Crew Of Oddwood, maar dat het album zeker en vast ons eindejaarslijstje niet zal halen is ook een vaststaand gegeven. Goed dus en heel leuk dat we op die manier kennis kunnen maken met dit gezelschap, maar veel verder dan dat zal onze interesse niet reiken, al gaan we het niet op een lopen zetten als de band op een of andere festival zou staan.

Luc Ghyselen (70)

Independent Release

Tracklist: 1. Lawful Evil 2. Leather Ship 3. Lost Comrades 4. Squall Of Death 5. Giant Fucking Demon Crab 6. Evil Tide 7. The Glass Of Firewine 8. Give Me Your Beer 9. The Apple 10. Revenge Prawn 11. Locomotive Death 12. Tavern Brawl 13. Corpse Juice Medley 14. Rust Glory