Amaranthe, 17 maart 2024.

Amaranthe, DragonForce, Infected Rain @ AB, Brussel.

Amaranthe en DragonForce zijn bezig aan een Europese co-headliner tournee. Op zondag 17 maart streek the package, met verder nog Infected Rain, neer in de Brusselse AB. De organisatie hier in België was in de bekwame handen van de mensen van Biebob.

*Foto’s: Infected Rain*

Het Moldavische Infected Rain fungeerde als “opwarmer”. Dit gezelschap is er reeds sinds 2008 en bouwt gestaag aan zijn muzikale carrière. Muzikaal is de band moeilijk in een bepaald vakje onder te brengen daar het gezelschap voor een knappe mix zorgt waarin we elementen uit metalcore, groove metal, nu metal, melodic death metal en alternative metal in ontdekken. Infected Rain zorgde reeds voor zes full-albums en daarvan is ‘Time’ dat pas dit jaar op de markt kwam het meest recente van. Een dik half uur lang bewees de band dat ze echt wel een plaats mogen opeisen in het metal landschap.

*Foto’s: DragonForce*

DragonForce was hier de eerste van de twee headliners. Deze Britse band werd als DragonHeart in 1999 opgestart door de gitaristen Herman Li en Sam Totman. Deze power metal band, met ook wat invloeden uit speed metal en progressive metal hoek, staat erom bekend om vrij lange flitsende en snelle gitaarsolo’s te produceren tijdens hun goed opgebouwde nummers. Dat was hier ook nu weer het geval en we zagen de vele fans uitermate genieten van een wervelende set. Het meest recente album voor DragonForce, het eerder dit jaar op de markt gebrachte ‘Warp Speed Warriors, kreeg wat extra aandacht.

*Foto’s: Amaranthe*

Het Zweedse Amaranthe mocht deze afsluiten en deed dit eigenlijk wel zoals verwacht. Hun sound – een mix van opnieuw verschillende stijlen als melodic death metal, metalcore, power metal, elektronica, … die ze zelf omschrijven als dance metal – is uitermate aanstekelijk en zorgt steevast voor de nodige sfeer en ambiance. Amaranthe werd in 2008 opgestart en groeide ondertussen gestaag uit tot een absolute topper in het genre. De band zorgde reeds voor zeven knappe albums en daarvan is ‘The Catalyst’ het meest recente van. Tijdens live concerten is het vooral vocaliste Elize Ryd die met de meeste aandacht gaat lopen.

We willen nog meegeven dat het concert compleet uitverkocht was en dat de zaal reeds tijdens de openingsset van Infected Rain zo goed als vol stond. Alle drie de bands kregen ene uiterst knap geluid en dito lichtshow mee, en dat is soms wel eens anders. Chapeau dus voor de mensen aan het licht en het geluid.

Met dank aan Eli Wouters (Biebob) en Martyna Marchewka (Napalm Records).

Tekst: E.L.

Foto’s: Erwin Poppe.