Job For A Cowboy: Moon Healer

Het Amerikaanse Job For A Cowboy werd in 2003 opgestart en kon je vlotweg in het vakje deathcore / death metal onderbrengen. Na o.a. vier full-albums – Het laatste, ‘Sun Eater’, dateert ondertussen van 2014! – was de sound al lichtjes gewijzigd richting progressive death metal en besliste men om er een tijdje tussenuit te gaan voor familiale redenen en andere muzikale projecten. Dat “tijdje” is ondertussen gegroeid tot bijna tien jaar, als we de laatste tournee om ‘Sun Eater’ te promoten en het begin van het schrijfproces voor dit nieuwe album niet mee tellen. Met ‘Moon Healer’ krijgen de fans van de band, en dan zeker de liefhebbers van progressive death metal er een nieuw werkstuk bij. Van de originele line-up is enkel nog vocalist Jonny Davy er nu nog steeds bij. Als we kijken naar het vorige album, ‘Sun Eater’ dus, vinden we hier ook opnieuw de gitarist Alan Glassman en Tony Sannicandro en bassist Nick Schendzielos terug. Nieuw is drummer Navene Koperweis. ‘Moon Healer’ Telt acht tracks die samen de kaap van de veertig minuten niet halen. We krijgen langs de ene kant een heel pak kracht en agressie te horen, maar zeker evenveel, om niet te zeggen meer, stukken waar het technische vernuft met tal van tempo en ritmewisselingen in de verf wordt gezet. Kortom, wat ons betreft dan toch, trekt Job For A Cowboy duidelijker de kaart progressive metal dan wat men in de begin periode afleverde. Het is dus een album dat niet meteen al zijn geheimen en accenten prijs heeft. Je moet dus echt moeite doen om het geheel te doorgronden. Dat een aantal liefhebbers van death metal dat minder graag zullen horen? Dat is best mogelijk, want rechttoe rechtaan beuken met een pak brutaliteit en veel agressie zit er hier niet bij. Wel horen we knap opgebouwde nummers die het waarschijnlijk beter zullen doen als “luistermuziek” dan als muziek om compleet uit de bol te gaan en een pak energie te gaan verliezen in een mosh pit of circle pit. We kunnen de bal natuurlijk ook grandioos misslaan, maar dit is alvast hoe wij deze ‘Moon Healer’ ervaren. Zelf vinden we dit een zeer geslaagd, mogen we het “experiment” noemen? ‘Moon Healer’ bevalt ons dus wel, al moeten we ook toegevend at niet elk idee ons even goed bevalt. Zo komt er bijvoorbeeld een nogal bizar klinkend instrumentaal stukje voor in afsluiter ‘The Forever Rot’, waaar we toch heel stevig de wenkbrauwen hebben gefronst. Maar in zijn geheel gezien, vinden we dit vijfde full-album voor Job For A Cowboy dus wel een knap album.

Luc Ghyselen (82)

Metal Blade Records

Tracklist: 1. Beyond The Chemical Doorway 2. Etched In Oblivion 3. Grinding Wheels Of Ophanim 4. The Sun Gave Me Ashes So I Sought Out The Moon 5. Into The Crystalline Crypts 6. A Sorrow-Filled Moon 7. The Agony Seeping Storm 8. The Forever Rot