Veriteras: The Dark Horizon

Met ‘The Dark Horizon’ zet het Amerikaanse Veriteras een nieuwe stap in zijn muzikaal verhaal. Deze melodic death metal band haalde de mosterd in Scandinavië bij bands als Kalmah, In Flames en Children Of Bodom om het maar bij die te houden. Zeg nu zelf, er zijn een pak mindere bands als je voorbeelden wil kiezen. Sinds 2019 is dit Veriteras actief met dezelfde line-up: Jeff Smith (bass, vocals), Jason Gooselaw (drums), Sean Osterberg (gitaar, vocals) en Santtu Winter (gitaar, vocals). Het viertal zorgde zo reeds voor twee ep’s en een full-album. Dat vorige full-album, ‘Shadow Of Death’ (2022), viel danig in de smaak bij ons, zodat we ook deze ‘The Dark Horizon’ aan een paar stevige luistersessies wilden onderwerpen. Ook nu weer bevalt de sound van dit viertal ons enorm. De heren koppelen immers op een heel mooie manier melodie aan kracht en agressiviteit. Dit resulteert op dit nieuw album in negen tracks die ons stuk voor stuk weten te overtuigen. We zijn vooral gecharmeerd door door de mooie opbouw van de nummers en de knappe melodielijnen die de heren laten heren. Of Veriteras hiermee extra zieltjes gaan winnen? We hopen stilletjes van wel, maar we vrezen daar toch een beetje voor, want geen van de tracks steekt er echt bovenuit en wat de heren brengen is best wel zeer knap te noemen, maar het kwartet blijft wel mooi binnen de lijntjes van het (sub)genre kleuren. Echte verrassingen komen er dus niet langs, en misschien is net dat nodig om extra zieltjes te winnen. Langs de andere kant: waarom zou je andere accenten in je sound toelaten als je weet dat, wat je doet, reeds bevalt? Wij, van MUSIKA, zijn in ieder geval opnieuw compleet overtuigd van het kunnen van dit viertal en hebben eigenlijk maar één advies voor wie melodic death metal in zijn hart sluit: check zeker deze ‘The Dark Horizon’ van Veriteras. Je zal er, zeker weten, enorm van genieten.

Luc Ghyselen (90)

Independent Release

Tracklist: 1. Certainty 2. Celestial Darkness 3. Abyss 4. Last Rites 5. Sanctuary 6. Manufactured Dreams 7. Blinding 8. Retrogade 9. Light In The Darkness