Crazy Lixx: Two Shots At Glory

Bands die al enkele jaartjes succesvol meedraaien in het circuit kijken nu en dan eens achterom. Niets mis mee, integendeel. Zo herdenkt deze Zweedse hard rocksensatie, we hebben het hier over Crazy Lixx, hun voorbije twee decennia met dit album. Ze zorgden met hun massaal bekeken clips op Youtube voor een ware heropleving van de eighties Scandinavische hard rock. Nu brengen ze een paar nieuwe nummers, aangevuld met herwerkte versies van eerder uitgebracht materiaal – ‘Whiskey Tango Foxtrot’, ‘Lights Out!’ en ‘Fire It Up!’ – uit drie van hun zeven uitgebrachte langspelers. Een compilatie bestaande uit twaalf nummers, gebracht door vocalist Danny Rexon, drummer Joél Cirera, bassist Jens Anderson en gitaristen Chrisse Olsson en Jens Lundgren. Ze openen met het titelnummer, dat meteen de energieke toon zet. Deze nieuwkomer laat zich meteen opmerken door vinnig fretwerk in een knappe melodie met een aanstekelijk ritme, dat tot headbangen aanzet. Soms kunnen nummers zomaar op een album van een bevriende band staan. Het zou wellicht niemand opgevallen zijn mocht deze ‘Fire It Up’ op een album van Kiss staan. Ik kan me de indruk niet ontdoen dat dit nummer ergens in een ver verleden iets met ‘Lick It Up’ van Kiss te maken heeft. De uitstraling, de power, de melodie, … . Tweede nieuwkomer is een wat ingehouden ‘Invincible’, dat met zijn vocale harmonieën aan de hete zomeravonden doet denken. Na de herwerkte ‘Lights Out!’, de bonustrack van het album ‘New Religion’, vervolgen ze met het van van Stanley, Kulick en Child geleende ‘Sword And Stone’ (https://youtu.be/7RRFicG0RoA). Wat verder gaan we even down under met de lekkere riffs van ‘Ain’t No Rest In Rock N’ Roll’. Zo blijven ze je bestoken met oud werk in een nieuw jasje. Wie de band niet kent, zou zweren dat het Amerikanen zijn. De glam spat eraf en onder meer de vele solo’ s overtuigen je in een handomdraai van de kwaliteiten van deze muzikanten. Maar soms heb ik de indruk dat het geluid teveel gespat heeft. Soms is het wel heel erg opgefokt geproduceerd, waardoor de onderlinge balans soms weg raakt. Dat neemt niet weg dat velen hun vingers zullen aflikken (sorry voor de woordkeuze) voor al het moois wat ten gehore gebracht wordt. Zou er een tweede luik volgen met materiaal uit de andere albums? Cross fingers!

Rocking Klingon (84)

Frontiers Records

Tracklist: 1. Two Shots At Glory 2. Fire It Up (’23) 3. Invincible 4. Lights Out! (’23) 5. Sword And Stone 6. Whiskey Tango Foxtrot (’23) 7. Ain’t No Rest In Rock N’ Roll (’23) 8. In The Night (’23) 9. Only The Dead Know (’23) 10. Sympathy (’23) 11. Church Of Rock (’23)