Black Tusk: The Way Forward

Het Amerikaanse Black Tusk werd in Savannah, Georgia opgestart, net als Baroness en Kylesa. Ook muzikaal kan je Black Tusk een beetje in hetzelfde vakje onderbrengen: sludge metal. Met ‘The Way Forward’ zorgt de huidige line-up van Black Tusk – Derek Lynch (bass, synthesizer, vocals), James May (drums, vocals), Andrew Fidler (gitaar, vocals) en Chris Adams (gitaar) – voor een zesde full-album – de discografie telt ook nog twee demo’s, drie ep’s en vijf splits – sinds de band in 2005 van start ging. In ongeveer vijfendertig minuten stoomt het kwartet doorheen elf tracks die nogal zwaar op de maag liggen. Vooral de brommende basslijnen zijn daar debet aan, al moeten we ook meegeven dat de heren niet vies zijn om een pak fuzz en andere vervormers te hanteren tijdens deze rit. Het zorgt er in ieder geval voor dat we niet alle ideeën van het viertal even hoog inschatten. Een track als ‘Ocean Of Obsidian’ is bijvoorbeeld totaal niet aan ons besteed, terwijl we ook een fade out’s en intro’s maar matig kunnen waarderen. Wel moeten we toegeven dat we best wel te vinden zijn voor de zware sound die de heren neerzetten, vooral als er bijpassende donker getinte vocalen aan te pas komen. Maar ook zonder vocalen blijft de best wel loodzware sound van de heren wel diep op ons inwerken. Een beetje een “mixed bag” dus naar onze smaak deze ‘The Way Forward’ dat we zonder die outo’s en intro’s best weten te smaken, al mag dus zeker ook ‘Ocean Of Obsidian’ geschrapt worden. Natuurlijk is dit slechts onze bescheiden mening. Indien je zelf een waarheidsgetrouw beeld wil van dit album, hebben we maar één goede raad: beluister en oordeel zelf.

Luc Ghyselen (72)

Season Of Mist SOM 780

Tracklist: 1. Out Of Grasp 2. Brushfire 3. Harness (The Alchemist) 4. Lessons Through Deception 5. Breath Of Life 6. Dance On Your Grave 7. Against The Undertow 8. Lift Yourself 9. Ocean Of Obsidian 10. Flee From Dawn 11. The Way Forward