Balance Of Power: Fresh From The Abyss

Het Britse Balance Of Power werd reeds in 1995 opgestart. Het gezelschap drukte zich muzikaal uit aan de hand van AOR om toch stilletjes te evolueren richting melodic metal / power metal / progressive metal. Het muzikale verhaal leek over in 2003 na nochtans vijf goed ontvangen full-albums. Toch bleven originele bandleden Lionel Hicks (drums) en Tony Ritchie (bass) erin geloven. Met nieuw werk kwam men in ieder geval niet meer naar buiten zodat het voor fans wel als een verrassing zal aankomen om deze ‘Fresh From The Abyss’ te ontdekken. Het originele tweetal werkt sinds vorig jaar samen met gitaristen Adam Wardle en Chris Young en de vocaliste Hazel Jade Rogers. En … het klikt wonderwel als je het ons vraagt. Op het nieuwe full-album voor Balance Of Power horen we acht tracks die ons in ieder geval enorm weten te bekoren. Dat het geheel afsluit na goed en wel veertig minuten, nemen we er bijna met de glimlach bij, … al het wel wat meer mocht zijn. We ontdekken een heel krachtige sound waar melodie, kracht en ook wel aanstekelijkheid samen gaan in goed opgebouwde nummers. Bass en drums zorgen voor de heel knappe stabiele en toch soepele basis waar men stevige riffs op bouwt die ons bekoren. Maar de grootste troefkaarten voor deze line-up van Balance Of Power zijn ongetwijfeld de indrukwekkende gitaarsolo’s die ons keer op keer – in elk nummer krijgen we een schitterende gitaarsolo te horen – uitnodigen om volledig loos te gaan op onze luchtgitaar. En dan hebben we het nog niet gehad over de enorm krachtige, en toch vrij soepele, stem van Hazel die ons al even sterk bevalt. Met andere woorden Balance Of Power kan er weer een aantal jaar tegen aan. Hopelijk moeten we, en dan zeker de fans van de band, niet opnieuw eenentwintig jaar wachten op een vervolg op deze ‘Fresh From The Abyss’. We zijn er nu, na reeds een aantal luisterbeurten nog steeds niet aan uit welke track we zouden kiezen als onze favoriet nummer. Met andere woorden: je mag hier zeker het etiket “No Fillers, All Killers’ kleven op deze ‘Fresh From The Abyss’. Liefhebbers van melodic metal / power metal met af en toe een progressief randje, zijn bij Balance Of Power aan het juiste adres. Welcome back, Balance Of Power!

Luc Ghyselen (90)

Massacre Records MASDP 1382

Tracklist: 1. Last Man Down 2. Never Be Here Again 3. Monster 4. Rage Of Ages 5. Abyss 6. Velocity 7. Deadlands 8. One More Time Around The Sun