October Changes, 16 maart 2024.

October Changes, Esprit D’Escalier, Transport Aereian @ Hell, Diest.

Transport Aerian bracht afgelopen zaterdag hun nieuwe album ‘Live in Ghent’ op de markt, en vierde dat middels een release show in het Diestse Hell. De band nodigde Esprit d’Escalier (Frankrijk) en October Changes uit om het feest compleet te maken. Er staat de bezoekers dus een avondje avantgarde prog rock / metal te wachten.

*Foto’s: Transport Aerian*

Tegen verwachting in opende Transport Aerian het feestje, en zette meteen de toon voor een ietwat bevreemdende maar zeer aangename avond. Het is niet simpel om deze band te omschrijven. Het enige wat ik kan bedenken is dat dit niet zomaar songs zijn, maar gevoelens die zich uiten in een song. De band stond er wat statisch bij, buiten de frontman gerekend dan.

*Foto’s: Esprit D’Escalier*

Het Franse Esprit d’Escalier was een zeer fijne ontdekking, en zette de vreemde lijn verder. Nog moeilijker om met woorden een beeld te vormen van de geluiden die zich in Hell verspreidden. Ook hier was het een eerder statisch gebeuren, maar het was genieten om te zien hoe de band zelf genoot en helemaal opging in het gebeuren op het podium, samen met het publiek.

*Foto’s: October Changes*

Voor October Changes was het reeds de derde keer dat ze het podium van Hell betraden, en telkens wordt deze band beter en beter. Althans dat is onze bevinding. We krijgen een mengelmoes van avangarde, symphonic en gothic metal te horen door een band die wordt aangevoerd door een spraakwaterval van een zangeres.

Drie bands met een mooie toekomst. Een zeldzame parel van een muziekavond….

Tekst: L.E.

Foto’s: Peter Vangelder.