The Hellacopters: Grande Rock Revisited

Het Zweedse The Hellacopters werd in 1994 opgestart met Nicke Andersson (vocals, gitaar), Andreas Tyrone “Dregen” Svensson (gitaar), Kenny Håkansson (bass) en Robert Eriksson (drums). Voor Nicke (toen ook drummer bij Entombed) en Andreas (toen bij Backyard Babies) was The Hellacopters eerder een nieuw muzikaal project naast hun andere band. Maar vanaf het eerste full-album van de band, ‘Supershitty To The Max! (1996), sloeg de sound dat de heren neer zetten, een mix van garage rock, hard rock ‘n’ roll, glam rock en punk rock, aan en gooiden de heren hoge ogen met hun enorm gedreven en energiek live concerten. Het bleek de aanzet voor een toch wel indrukwekkende muzikale carrière, zeker als je weet dat de band in één adem genoemd wordt met The Hives als het er op aankomt om de meest invloedrijke Zweedse bands in dit (sub)genre te duiden. ‘Grande Rock’, het derde album, werd origineel in 1999 op de markt gebracht. Het werd opgenomen met volgende line-up: Nicke Andersson (vocals, gitaar), Kenny Håkansson (bass), Anders Lindström (gitaar, piano) en Robert Eriksson (drums) met een aantal gastbijdrages op sommige tracks. Twaalf tracks sierden de originele uitgave. Nu worden die nummers op deze ‘Grande Rock Revisited’ in een geremasterde versie aangeboden, maar ook nog eens compleet nieuw opgenomen met de huidige line-up van de band, te weten Nicke Andersson (vocals, gitaar), Robert Eriksson (drums), Anders Lindström (orgel, piano), Dregen (gitaar) en Dolf DeBorst (bass). Het valt ons op dat die tracks nog niets aan kracht, energie en gedrevenheid hebben verloren en dat zowel de “oudere” geremasterde opnames als de nieuwe versies mooi naast elkaar mogen staan. Zo zorgen The Hellacopters voor een daverend feestje no nonsense rock waar je pakken energie op kwijt kan. Wie dus de originele versie om een of andere reden niet in de rekken heeft, kan nu zijn schade inhalen. Deze ‘Grande Rock Revisited’ is dan ook een ware “must have” indien garage rock / hard rock ‘n’ roll bovenaan je favoriete muziekgenres prijkt!

Luc Ghyselen (85)

Nuclear Blast Records

Tracklist: 1. Action De Grace Revisited 2. Alright Already Now Revisited 3. Move Right Out Of Here Revisited 4. Welcome To Hell Revisited 5. The Electric Index Eel Revisited 6. Paul Stanley Revisited 7. The Devil Stole The Beat From The Lord Revisited 8. Dogday Mornings Revisited 9. Venus In Force Revisited 10. 5 vs 7 Revisited 11. Lonely Revisited 12. Renvoyer Revisited 13. Action De Grace 14. Alright Already Now 15. Move Right Out Of Here 16. Welcome To Hell 17. The Electric Index Eel 18. Paul Stanley 19. The Devil Stole The Beat From The Lord 20. Dogday Mornings 21. Venus In Force 22. 5 Vs. 7 23. Lonely 24. Renvoyer