Freddy And The Phantoms: Heathen Gospels

Met Freddy And The Phantoms krijgen we iets compleet anders voorgeschoteld: geen gierende gitaren, blastbeats, diepe grunts of hoge screams, maar eerder rustig rockende songs die we situeren tussen classic rock, blues, country en americana in. Denk aan bands als Crosby, Stills, Nash & Young, The Band, The Eagles, Fleetwood Mac en dergelijke. Met een beetje goede wil willen we daar ook nog The Doors aan toevoegen, al missen we dan het psychedelische gedeelte. Maar goed, dat zijn slechts leidraden natuurlijk, want Freddy And The Phantoms zijn vooral zichzelf. Met het zesde album zet de band – Tegenwoordig zijn dat Frederik Schnoor (vocals, elektrische en akoestische gitaar, harmonica), Rune Rene Hansen (drums, vocals, percussie), Anders Haahr (hammond orgel, keyboards, synthesizer, akoestische gitaar, cello, vocals, slide gitaar) en Søren Nielsen (bass, akoestische gitaar, slide gitaar, vocals). – zichzelf wederom heel nadrukkelijk op de kaart. We horen immers heel knap opgebouwde nummers die al even goed gearrangeerd werden. We krijgen heel veel variatie te horen in zowel tempo, als ritme en kracht zodat geen enkel nummer op een ander lijkt. Toch is natuurlijk een rode draad zodat dit toch een samenhangend geheel is en daarvoor kijken we vooral naar de stemmen van het gezelschap dat tijdens opener ‘Heart Is A Highway’ nog extra steun krijgt van Stine Liebman die zo voor nog een extra accent zorgt. Verder valt het ons op dat zo goed als elk instrument hier zijn plaats in de spotlight mag opeisen en dat ook telkens op een verbluffende manier doet wanneer het de kans krijgt. Liefhebbers van de eerder opgesomde voorbeelden of van classic rock in het algemeen zullen hier een hele tijd zoet mee zijn. Ook bij ons zal het schijfje nog vaak zijn weg vinden in onze playlist. Een favoriete track eruit pikken kunnen we na x-aantal luisterbeurten nog steeds niet doen, maar neem het van ons aan: elk nummer is de moeite waard. De ene keer een stuk rustiger, dan weer iets krachtiger, maar steeds met een enorm gevoel neer gezet. Met andere woorden: Freddy And The Phantoms zorgt met ‘Heathen Gospels’ voor een fantastisch album in dit (sub)genre. En nee, dit is geen Amerikaanse band, alhoewel je dat door hun sound zou kunnen denken, maar een Deense.

Luc Ghyselen (92)

Target Records Target 2403

Tracklist: 1. Heart Is A Highway 2. Skeleton Man 3. Blues Trap 4. Blood 5. The Road Goes On Forever 6. Get High 7. Tuesday’s Gone 8. Time Flies By 9. Morning Mist 10. I’ve Been Waiting So Long