Durbin: Screaming Steel

Achter de naam Durbin vinden we de Amerikaanse vocalist James Durbin die met ‘Screaming Steel’ een tweede full-album aflevert onder de naam Durbin. We krijgen tien tracks uiterst traditional heavy metal te horen, die, in onze oren dan toch, iets te voorspelbaar klinken om het spannend en boeiend te houden. Voeg daaraan toe dat we niet zo’n grote fan zijn van de stem van de man, die in het tiende seizoen van de Amerikaanse versie van ‘Idol’ hoge ogen gooide en zodoende werd opgemerkt door de muziek industrie. Dat hij door sommigen vergeleken werd met Steven Tyler, Sammy Hager en Rob Halford zorgt er natuurlijk voor dat ook wij heel hoge verwachtingen hebben bij elk nieuw album dat de man op de wereld loslaat. En die loste hij toch vrij vlot in met het debuut onder de naam Durbin. ‘The Beast Awakens’ uit 2021 vonden we best wel een schot in de roos. Nu, met deze ‘Screaming Steel’ blijven we echter te veel op onze honger zitten. Dat de man kan zingen, daarover bestaat niet de minste twijfel. Dat hij hier met sterke muzikanten samenwerkt staat ook al buiten kijf. Dus blijven de nummers op zich over en daar nijpt volgens ons toch het schoentje: die zijn te weinig verrassend qua opbouw en arrangementen. Toch warmen we ons heel vaak op aan de best wel geslaagde inventieve gitaarsolo’s, maar uiteindelijk is dit, naar onze smaak dan toch, te weinig om, en we gaan ons zacht uitdrukken, als een blok te vallen voor dit tweede Durbin album. Of, misschien lagen onze verwachtingen veel te hoog en vindt u dit wel de “max”. Luister en beoordeel dus vooral zelf.

Luc Ghyselen (75)

Frontiers Records FRCD 1389

Tracklist: 1. Made Of Metal 2. Screaming Steel 3. Where They Stand 4. Hallows 5. Power Of The Reaper 6. Blazing High 7. Beyond The Night 8. The Worshipper – 1897 9. Tear Them Down 10. Rebirth