Bodyfarm: Malicious Ecstasy

Rust er een vloek op Bodyfarm, de Nederlandse death metal band die sinds 2009 actief is? Waarom deze toch ietwat macabre vraag stellen bij het begin van een review voor een nieuw album van dit gezelschap? Omdat het tweetal dat de band opstartte – drummer Quint Meerbeek en vocalist / gitarist Thomas Wouters – beiden al, veel te vroeg uiteraard, zijn overgestapt naar het eeuwige leven. Gitarist Bram Hillhorst kwam er kort nadien bij en mag je dus ook tot de originele line-up van de band rekenen. Hij is de enig die er nu ook nog bij is. Alex Seegers (gitaar), Ralph de Boer (bass, vocals) en David Shermann (drums) vervolledigen tegenwoordig de band. Dit viertal zorgt op ‘Malicious Ecstasy’ voor negen tracks old school death metal waar agressie, brutaliteit en kracht samen smelten. Voor de liefhebbers van het (sub)genre, en van de band in het bijzonder, willen we hier meteen aan toevoegen dat je op dit album slecht vier nieuwe tracks te horen krijgt. De overige vijf tracks zijn live opnames die je, in originele versie, dus terug vindt op eerdere releases. De discografie van Bodyfarm telt immers reeds vijf full-albums, een split en twee ep’s die stuk voor stuk door een pak death metal fans nauw aan het hart worden gesloten. Want we mogen immers niet vergeten dat de band, naast pakken kracht, veel agressie en een meer dan gezonde dosis brutaliteit ook de melodie niet uit het oog verliest. Blend al deze ingrediënten samen en je verkrijgt best wel heel knappe werkstukken te horen. Dat is zeker niet anders met de vier nieuwe tracks, terwijl we wel erg sterke live uitvoeringen te horen krijgen zodat deze ‘Malicious Ecstasy’ vele liefhebbers van het (sub)genre en van de band zelf zal weten te bekoren.

Luc Ghyselen (80)

Edged Circle Productions

Tracklist: 1. Retaliate 2. Pervitin 3. Onward Doomsday 4. Gates Of Malignancy 5. Dreadlord (live) 6. Unbroken (live) 7. The Swamp (live) 8. Charlatan Messiah (live) 9. The Dark Age (live)