Icosandria: A Scarlet Lunar Glow

Icosandria is een Portugese band uit Porto, opgericht in 2021 door Tiago Pereira, die de zang, gitaar en synthesizers bedient. Hun sound is post black metal. Met hun debuutalbum ‘A Sacarlet Lunar Glow’ hebben ze alvast een binnenkomer van formaat. Dit is echt een zeer degelijk album en klinkt alsof deze band al jaren bestaat en diverse albums op zijn conto heeft. De black metal stukken zijn behoorlijk pittig maar worden heel mooi afgewisseld door de meer melodieuze en zweverige post metal en shoegaze invloeden. De cleane zang is van uitstekende kwaliteit en de grunts zijn pittig maar niet overdreven heavy. De invloeden van Alcest zijn hier zeker hoorbaar en dit is zeker een pluspunt. Toch geeft de band een eigen draai aan hun sound en de mooie tempowisselingen doen soms wat aan Opeth denken. Toch zijn de nummers stevig genoeg om ook fans van het hardere werk te plezieren. Zeker ‘Black Hxle 1999’ zal hun goedkeuring wegdragen. Hier horen we een stevige brok black metal met screams en snelle riffs en dubbele drums. ‘Event Horizon’ begint heavy maar al snel horen we hier een meer atmosferisch geluid en bij momenten heel goede cleane zang: een prachtnummer. Agressie (en die is bij wijlen behoorlijk stevig) en melodie gaan hier perfect hand in hand en worden telkens op het perfecte moment afgewisseld. ‘Yggdrassill’ kon perfect op een Alcest album gestaan hebben. De zang doet zelfs aan Neige denken en ook hier opnieuw de unieke symbiose tussen heavy en melodie. ‘Neverending’ gaat op dit elan verder en is alweer zo’n prima nummer. ‘Longing’ is een heel mooi zwierig shoegaze nummer met een leuk tempo. En afsluiten doet dit album met het wondermooie ‘A Scarlet Lunar Glow Pt2’, een nummer vol emotie. Wanhoop en woede die te horen is in de zang met toch steeds weer dat zweverig ritme. Pure klasse van Icosandria om met zo een debuutalbum binnen te komen: ze hebben er alvast een grote Belgische fan bij.

Bart Verlinde (85)

Black Lava Records

Tracklist: 1. Black Hxle 1999 2. Event Horizon 3. A Scarlet Lunar glow Pt I 4. Yggdrasil 5. Neverending 6. Longing 7. Forlom 8. A Scarlet Lunar Glow Pt. II