Alkhemia: Abraxas

Alkhemia is een vrij nieuwe naam in (melodic) black metal wereld. De band werd ergens in 2020 opgestart in de buurt van het Noord Franse Lille. De band teert op de teksten van vocalist James Spar een op de composities van gitarist Le Prince. Vullen de line-up tegenwoordig aan: bassist A.S.A., gitarist Marbas en drummer Alex Josien. Met ‘Abraxas’ presenteert het vijftal ons nu zijn debuutalbum dat slechts vijf tracks telt, maar daar zitten dan wel twee lang uitgesponnen composities tussen. Opener ‘Homopresence’ klokt af ruim boven de kaap van negen minuten en ‘Primaveal Pantheons’ overschrijdt zelfs de elf minuten grens. De drie overige tracks halen ook al vlot de kaap van vijf minuten. Maar, eerlijk is eerlijk, het zwartgeblakerde geweld dat de heren hier neerzetten, boeit ons vlot. De heren zorgen voor een immens pak dreiging gehuld in een erg donkere en killen atmosfeer. Daarnaast weet het gezelschap goed opgebouwde nummers af te leveren die ons nergens vervelen. Ze kennen immers heel wat afwisseling op gebied van tempo en ritme en hebben soms vaak heel verrassende accenten. Voeg daaraan toe dat de heren ook voldoende melodie weten te verwerken in hun nummers, en we kunnen van een heel geslaagd debuut spreken voor Alkhemia. Toch moet het ons ook van het hart dat ze niet compleet weten te verrassen. Daarmee willen we vooral aangeven dat het gezelschap mooi binnen de afgebakende lijntjes van het (sub)genre kleurt. Men beukt er immers stevig en soms wel heel furieus op los, terwijl de rustiger momenten gecreĆ«erd worden door synthesizer klanken die dan voor een meer atmosferisch gevoel zorgen. Die laatsten vallen, naar onze smaak dan toch, soms toch iets te lang uit. Toch mag dit je, als je liefhebber bent van melodic black metal, niet weerhouden om dit debuut een kans te geven. Uiteindelijk zal je best wel beloond worden, want dat de heren een knap debuut hebben afgeleverd met deze ‘Abraxas’ staat eigenlijk buiten kijf.

Luc Ghyselen (80)

Malpermesita Records

Tracklist: 1. Homopresence 2. Toxikon 3. Transhumanization 4. Primaveal Pantheons 5. Reminiscence Quintessence