Nemedian Chronicles: The Savage Sword

Nemedian Chronicles is een Franse band opgestart in 2017 in Toulouse. Het gezelschap zorgde eerder reeds voor een titelloze vier tracks tellende ep in 2020 en komt er nu aan met een eerste full-album. Voor ‘The Savage Sword’ haalden de heren – Alexandre Duffau (vocals, orkestrale arrangementen, gitaar), David Royer (gitaar), Thomas Teissedre (gitaar), Guillaume Lefebvre (bass) en Guillaume Rodriguez (drums) – inspiratie bij de werken van auteur Robert E. Howard, meer bepaald bij zijn fantasy verhalen die hij schetst in ‘Hyborian Age’. Maar ook componisten als Ennio Morricone en Basil Poledouris zorgen voor inspiratie. Zo creëert Nemedian Chronicles hun sound: een mix van heavy metal en power metal die ze dus even onderdompelen in een symfonisch badje zodat ze ook een cinematic gevoel weten op te wekken. ‘The Savaged Sword’ telt twaalf tracks en opent met ‘Nemedian Chronicles’, een kort stukje waar een spoken word tekst het verhaal dat de heren hier muzikaal neer zetten wat verduidelijkt. Het is dus pas vanaf ‘Born On A Battlefield’ dat hun sound echt wordt weergegeven. En dan nog … Het is immers een nummer waarin we ook een vrouwelijke stem horen en die zorgt niet enkel voor wat contrasterende accenten, maar is, naar ons gevoel dan toch, ook een echte meerwaarde. Daarna komen geen vrouwelijke stemmen meer opdagen en horen we een sound die vooral geïnspireerd is daar de epische sound die ook Blind Guradian zo treffend kan weergeven. Grote verschil tussen die Duitse band en dit Nemedian Chronicles zijn dan de voaclen: we vinden Hansi Kürsch immers een absolute topper in het (sub)genre en daar raakt Alexandre niet aan. We gaan niet beweren dat Alexandre helemaal geen goede stem heeft, maar we veerkiezen overduidelijk het stemgeluid van Hansi. Maar, we moeten anderzijds ook toegeven dat het kwintet hier wel degelijk een heel knap album heeft afgeleverd dat aangenaam in het gehoor ligt. De nummers worden knap opgebouwd en stralen een pak epische kracht uit en zorgen voor een mooi uitgebalanceerde sound waar kracht, melodie en aanstekelijkheid mooi worden samen gebracht tot een vloeiend geheel. Het geheel klokt af boven de kaap van de zeventig minuten, maar verveelt eigenlijk nergens. Integendeel, we kunnen onszelf best verliezen in het verhaal dat Nemedian Chronicles hier muzikaal heeft uitgetekend. We betrappen onszelf er immers op dat we headbangend willen meebrullen met de refreinen en dat we ook onze luchtgitaar uit de kast hebben gehaald. Kortom Nemedian Chronicles zorgt met deze ‘The Savage Sword’ voor een heel knap album dat ons vlot kan boeien. Wil men horen scoren, dan raden we de band aan om iets meer gebruik te maken van die vrouwelijke vocalen, want, als je het ons vraagt, is ‘Born On A Battlefield’ wel degelijk onze favoriete track.

Luc Ghyselen (85)

No Remorse Records

Tracklist: 1. Nemedian Chronicles 2. Born On A Battlefield 3. Venarium 4. The Thing In The Crypt 5. Tower Of The Elephant 6. Tigress Of The Black Coast 7. The Savage Sword 8. Monsterslayer 9. Black Lotus / The Curse Of Thog 10. Stygian Sons Of Set 11. The Song Of Red Sonja 12. Road Of The Kings