Leather Lung: Graveside Grin

Leather Lung is een Amerikaans vijftal uit Boston, Massachusetts, dat reeds twaalf jaar een mix van stoner, sludge en doom speelt maar met deze ‘Graveside Grin’ na vier ep’s eindelijk een eerste full-album uitbrengt. De mix van de aangehaalde genres komt op een bijzonder groovende manier tot uiting waarbij een werkelijk pompende bas imponeert. De zang van Mike Vickers doet vanaf de eerste noot eerder denken aan het rauwe stemgeluid van Jeff Walker van Carcass en bezorgt Leather Lung op die manier een geluid dat je niet meteen associeert met stoner rock. Voor ons werkt het wel eerlijk gezegd – we hebben het nogal voor rauwe zang – maar we kunnen ons inbeelden dat de zang voor veel fans binnen de stoner scene een afknapper kan betekenen. De elf nummers op deze ‘Graveside Grin’ bulken van de afwisseling en bevatten werkelijk zeer catchy riffs die allemaal door een ons naar aanvoelen ijzersterke groovy ritmesectie gedragen worden. Ook op de productie valt werkelijk niks aan te merken. Het is een wonder dat deze band niet eerder een full-album op de markt heeft gebracht. We menen in ieder geval van een ontzettend knap debuut – als je het nog een debuut mag noemen na vier ep’s – te mogen spreken. Wie kan leven met het rauwe strottenhoofd – er is sporadisch wel ruimte voor cleane vocals – moet deze plaat absoluut een luisterbeurt gunnen! Met nummers die gaan over zowat de meest common things in life (and death) zoekt Leather Lung per definitie net het ruwe kantje van het leven op waarbij het soms niet enkel aanlokkelijk lijkt om over te hellen naar “de foute” kant maar dit bij momenten zelfs heel erg plausibel lijkt. Zo gaat bijvoorbeeld het nummer ‘Guilty Pleasure’ over dat kleine stemmetje in je hoofd dat zegt “ fuck it, let’s do it”. Met een band die een gelijknamig bier op de markt heeft gebracht, moet het niet verwonderen dat de heren sowieso fan zijn van lol trappen en we menen te mogen stellen dat dit doorschemert op het album. Bovenal hoor je echter een band die heel erg sterk aaneen hangt en echt klinkt als een geoliede machine. Het mag duidelijk zijn dat wij deze ‘Graveside Grin’ heel erg weten te pruimen. Een debuut om “U” tegen te zeggen.

K.H. (90)

Magnetic Eye Records

Tracklist: 1. Spit In The Casket 2. Big Bad Bodega Cat 3. Freewheelin’ Maniac 4. Empty Bottle Boogie 5. Guilty Pleasure 6. Macrodose (Interlude) 7. La La Land 8. Twisting Flowers 9. Headstone 10. Cornered Animal 11. Raised Me Rowdy