Whom Gods Destroy: Insanium

Liefhebbers van progressive metal zullen in de wolken zijn met deze nieuwe band opgestart door Derek Sherinian (keyboards) en Ron “Bumblefoot” Thal (gitaar). Beide heren hoeven bij vele muziek liefhebbers alvast geen introductie meer. Beiden waren actief bij Sons Of Apollo. Ron heeft ook een verleden bij o.a. Guns ‘n’ Roses, Lita Ford en Asia om het maar bij die te houden. Derek was eerder ook actief bij o.a. Dream Theater, Planet X en Yngwie Malmsteen. Achter de microfoon vinden we hier Dino Jelusick die ooit, in 2003 om precies te zijn, de allereerste editie van het Junior Eurosong Festival wist te winnen. Later kunnen we hem noteren als bandlid bij o.a. Trans-Siberian Orchestra, Whitesnake en zijn eigen bands Animal Drive en Jesulick. Op bass vinden we hier Yas Nomura die o.a. actief is bij The Resonance Project en Hyvmine. En als laatste is er ook drummer Bruno Valverde die belletjes zou kunnen doen rinkelen als we de namen van o.a. Angra of Kiko Loureiro Trio laten vallen want daar was bij actief. Vijf muzikanten die het allemaal reds waar hebben gemaakt dus en die nu de handen in elkaar slaan onder de naam Whom Gods Destroy. Het vijftal zorgt op dit debuutalbum voor negen tracks waar tempo en ritme wisselingen schering en inslag zijn en bewijzen ondertussen hun technisch kunnen in elk van de tracks. Toch vormen alle technische hoogstandjes ook mooi opgebouwde en gearrangeerde nummers, met uitzondering misschien van het instrumentale ‘Hypernova 158’ dat echt wel heel technische te noemen is. Wij zijn alvast onder de indruk van dit technische vernuft, maar zijn ook enorm te spreken over de heel krachtige en stevige stem van Dino. Vanaf opener ‘In The Name Of War’ worden we meegevoerd op een technisch hoogstaande muzikale trip die ons elke track opnieuw weet te boeien en te overtuigen. Negen tracks lang weet het kwintet ons aan de speakers te kluisteren. Als je kiest voor de limited 2cd Mediabook versie krijg je er nog een tiende track bij plus alle tracks in een instrumentale versie op een tweede schijfje. Welke versie je ook verkiest: dit debuut voor Whom Gods Destroy is een ware “must have” voor liefhebbers van progressive metal.

Luc Ghyselen (90)

InsideOut Music

Tracklist: 1. In the Name Of War 2. Over Again 3. The Decision 4. Crawl 5. Find My Way Back 6. Crucifier 7. Keeper Of The Gate 8. Hypernova 158 9. Insanium 10. Requiem