Eldamar: Lost Songs From The Ancient Land

Eldamar – volgens de verhalen van J.R.R. Tolkien kan je dat gaan vertalen als “Elfenhuis”, de kustregio van Aman, waar de Elfen in optrekken hebben gemaakt – is een solo project van de Noorse artiest Mathias Hemmingby die onder die naam zijn visie weer geeft op een mix van atmospheric black metal en dungeon synth doorspekt met ambient. De man startte zijn project in 2015 en zorgde reeds voor een demo, een split en twee full-albums. Nu is er de drie tracks tellende ‘Lost Songs From The Ancient Land’. Voor de fans van Eldamar is het wel even slikken, vinden wij dan toch, want twee van de drie lang uitgesponnen tracks kan je al in je bezit hebben. Opener ‘Hagalaz’ is terug te vinden op de split met Dreams Of Nature. Oké dat schijfje is ondertussen compleet uitverkocht. Deze meer dan elf minuten durende track is meteen een mooi voorbeeld van hoe Eldamar zijn songs opbouwt en vorm geeft. Het is een uiterst sfeervol nummer geworden waar vocalen maar met mondjesmaat gebruikt worden. Het geeft wel een veelzijdig natuurbewust beeld mee. ‘Spirit Of The North’ kent nog minder vocalen en was eigenlijk reeds op het debuutalbum, ‘The Force Of The Ancient Land’ te vinden. Of toch bijna daar we hier een demo versie krijgen uit 2015. Het derde nummer op dit schijfje is ‘Entering Eldamar’ en dat kan je als fan nog niet in huis hebben, daar dit een niet eerder uitgebracht nummer is dat Mathias reeds sinds 2015 op een demo heeft gezet. Tijdens deze drie nummers krijgen we grotendeels eenzelfde sfeer aangeboden, al klinkt deze ‘Entering Eldamar’ iets krachtiger dan de twee overige tracks. Ook nu weer is het atmosferische deel de grootste aandachtstrekker en de natuur mag hier, middels o.a. een fikse onweersbui, een grote rol opeisen. Zijn desolate schreeuwen zijn iets wat we nog niet veel hebben gehoord in zijn tracks en geven het nummer toch een wat ander cachet mee. Dat de releases onder de naam Eldamar telkens voorzien worden van schitterend artwork van de hand van landschapsschilder Albert Bierstadt zorgt er dan weer voor dat je, als fan van het project, toch weer zal toehappen. Voor wie nog niets in huis heeft van Eldamar: dit is, net als zijn overige werkstukken, een goede start om je collectie mee op te bouwen.

Luc Ghyselen (85)

Northern Silence Productions

Tracklist: 1. Hagalaz 2. Spirit Of The North 3. Entering Eldamar