Fatal Fire: Arson

Met ‘Arson’ levert het Duitse Fatal Fire zijn debuutalbum af. De band ontstond in 2020 en maakte dankbaar gebruik van de corona pandemie om aan eigen nummers te sleutelen. Daarna, laat ons zeggen tussen begin 2022 en 2023, probeerde het gezelschap zich te laten gelden via concert– en festivalshows in Duitsland, een land met een grote markt op heavy metal gebied. Zo werd de aandacht alvast getrokken van het MDD Records label dat hen nu de kans biedt om nog meer deuren te openen dankzij de release van het debuutalbum van het vijftal. ‘Arson’ telt acht tracks en vormt een mix tussen heavy metal en power metal met, heel sporadisch een knipoog richting thrash metal of speed metal. Bass (Dennis Nerding) en drums (Till Felden) zorgen voor het broodnodige fundament dat kracht en tevens souplesse uitstraalt. De gitaren (Tim Kremer en Valentyn Subotovic) bouwen daar krachtige riffs op en zorgen voor heel melodieuze solo’s zodat de sound naats heel veel kracht ook evenveel melodie uitstraalt. De vocalen (Svenja Rohmann) klinken ook al krachtig, maar ook vrij soepel om alle tempo en ritme wisselingen vlot aan te kunnen, al missen we toch melodie en intonatie in haar stem. We horen aangenaam in het gehoor liggende en best wel aardig opgebouwde nummers, maar we hebben de indruk dat de neuzen toch niet allen dezelfde richting uitwijzen. Zo vinden we dat de gitaarsolo’s heel vingervlug en inventief klinken, maar echt wel op zoek zijn melodieuze invalshoeken, terwijl de stem van Svenja eerder kracht uitstraalt en beter zou aansluiten bij een krachtiger, zwaarder geluid dat we eerder terug vinden bij traditionele heavy metal dan bij de meestal meer melodieuze en aanstekelijke sound die power metal mee krijgt. Maar goed, dit is een debuut en het zorgt er wel voor dat we vrij veel potentieel horen bij Fatal Fire. ‘Arson’ is niet het top album geworden dat de promo tekst die we meekregen heeft beloofd, maar dat het een aardige aanvulling kan zijn op een collectie van liefhebbers van heel melodieus klinkende heavy metal / power metal klopt wel.

Luc Ghyselen (72)

MDD Records MDD 271

Tracklist: 1. Destruction 2. Ashes Remain 3. Dawn Of Fate 4. Crossroads 5. Sea Of Damnation 6. Meteorites 7. Kingslayer 8. Ardent Wave