Ællevild: Hele Dagen Lang

Als ouder ken je het fenomeen van kinderliedjes maar al te goed: zo’n liedjes die je na twee keer al beu gehoord bent, maar die je x-aantal keer per dag moet aanhoren. Dat uitgangspunt werd aangewend door Michael Hvolgaard Anderson van de Deense Target Labels Group. Hij contacteerde Laura Emilie Beck (ex Huldre) die de handen in elkaar sloeg met Ambrosius Mesterton Graae om een pak kinderliedjes in een Nordic folk jasje te gieten. Ællevild was geboren. Het gaat hier over bestaande kinderliedjes in een nieuw jasje, maar ook oudere kinderliedjes die werden aangepast aan de “modernere” noden, maar ook om compleet nieuwe liedjes. Het enige nadeel, voor mensen die het Deens absoluut niet machtig zijn, is natuurlijk het feit dat we geen flauw idee hebben waar Ællevild het precies over heeft. Gelukkig is er dan natuurlijk de Nordic folk toets, maar die is niet van die aard zoals toch ene beetje beloofd werd. We lezen immers in bijgeleverde promo tekst: “For fans Of Heilung, Huldre, Eldjudnir”. En dan moeten wie die fans toch teleurstellen, want hoewel elk nummer hier zijn waarde heeft, kabbelt het geheel mooi en rustig verder zonder dat we intensiteit meekrijgen die nummers van de genoemde bands wel uitstralen en in zich hebben. Het is natuurlijk allemaal heel goed bedoeld en we moeten toegeven dat we sommige nummers best wel weten te waarderen, maar dat we toch overduidelijk op onze honger blijven zitten. De promo tekst, weet je wel, had bij ons hoge verwachtingen geschapen, maar die worden nergens echt ingelost. Maar dat dit album het in het thuisland, Denemarken waarschijnlijk heel goed zal doen, dat kunnen we ons indenken. En als daar dan een pak kinderen de smaak voor Nordic folk te pakken krijgen, is de doelstelling waarschijnlijk gelukt.

Luc Ghyselen (70)

Target Records Target 2209

Tracklist: 1. Dagsremse 2. Op I Fjeldet 3. Havemand 4. Hjertesang 5. To Ravne 6. Vintersang 7. Vættefest 8. Der Brænder En Ild 9. ToSpring 10. Hele Dagen Lang 11. Vuggevise