Malphas: Portal

Er zijn wel meerdere bands die de naam Malphas gebruiken. Deze Malphas is een symphonic melodic death metal gezelschap opgestart in 2012 in het Amerikaanse Philadelphia, Pennsylvania. Gitarist / vocalist Paul DeSanctis, die ook wel zorgt voor het programmeren, en drummer Eric Dunleavy zijn er bij van het prille begin. Gitarist Damian DiFrancesco vervoegde de band in 2014, terwijl Joshua DeJesus er pas sinds 2019 bij is gekomen. Het gezelschap is niet het meest productieve als het aankomt op het uitbrengen van nieuw materiaal. Enkel een ep, ‘The Conjuring’ (2015), en een full-album, ‘The 39th Spirit’ (2018), gingen dit ‘Portal’ vooraf. Het kwartet zorgt hier voor tien best wel aardig klinkende tracks, die een concept verhaal vormen dat zich afspeelt zo’n tweehonderd jaar voor de feiten die zich afspelen tijdens hun vorig werkstuk. Kortom, de heren gaan terug in de tijd. Het is een verhaal over een man die een pact sluit met Malphas, een befaamde “prins uit de hel” in de demonologie om zijn politieke ideeën er door te krijgen. Dit levert tien tracks op die we op zich wel muzikaal in orde vinden en waar we eigenlijk niet zo veel op aan te merken hebben zodat we ons best wel kunnen vinden in het muzikale gedeelte. Maar toch klikt het niet volledig bij ondergetekende. Na de zo goed als instrumentale opener, ‘The Wizard’s Portal’, volgen twee tracks die afgesloten worden met stukjes spoken word die erg op onze zenuwen werken. Maar ook het stemtimbre van Paul klikt niet volledig bij ondergetekende zodat ik ook dit derde werkstuk voor Malphas niet als een “must have” beschouw. Het is allemaal best wel oké, maar toch niet veel meer dan dat. Het kan natuurlijk dat u het compleet anders ziet: beluister en oordeel dus zelf.

Luc Ghyselen (60)

M-Theory Audio

Tracklist: 1. The Wizard’s Portal 2. Fiat Empire 3. Novus Ordo Seclorum 4. Red Shield Syndicate 5. Candle Hands 6. Shadow And Blood 7. Leviathan’s Moonlit Sanctum 8. Pale Eyes to Snowy Skies 9. Atonement 10. Man, Raven And The Portal