Smoking Snakes: Danger Zone

Nog een nieuwe band die het uitgebreide rooster van Frontiers Records komt bevolken is Smoking Snakes. Dit Zweedse gezelschap werd pas in 2022 opgestart en maakte indruk, zeker op de mensen achter Frontiers Records, met hun drie tracks tellende ‘Restless And Wild’ ep uit 2023 en hun energieke live concerten. Het was in ieder geval reden genoeg om deze hard rock, hair metal, sleaze band te laten tekenen bij het label. Met ‘Danger Zone’ levert het kwartet meteen zijn debuutalbum af. De heren – Brett Martin (lead vocals, ritme gitaar), Andy Delarge (bass, backing vocals), Stan Ricci (drums, backing vocals) en Leo Razor (lead gitaar, backing vocals) – zorgen hier voor elf heel energiek en gedreven klinkende rockende nummers die schatplichtig zijn aan de veel bands die het (sub)genre in de jaren tachtig op de kaart hebben gezet. Wij denken in de eerste plaats aan W.A.S.P., maar ook bands als Ratt, dokken en zelfs Kiss zullen wel op een of andere manier als inspiratiebronnen aan bod zijn gekomen. Hoe dan ook, Smoking Snakes zorgen hier voor een heel krachtige versie van dit (sub)genre. Vanaf opener ‘Angels Calling’ laten de heren een heel krachtig geluid horen, zonder dat ze melodieën of toegankelijkheid uit het oog verliezen. De stem van Brett klinkt best wel rauw en ruw en wordt op tijd en stond mooi ondersteund door de overige stemmen en die zorgen er dan weer voor dat het geheel een stuk toegankelijker klinkt. Voeg daar dan een heel stevige basis van drums en bass aan toe, aanstekelijk klinkende riffs en mooi functionele gitaarsolo’s en je verkrijgt een beetje een beeld van hoe Smoking Snakes klinkt. Echt vernieuwend is het natuurlijk allemaal niet, maar toch zorgt het viertal voor een knap album die niet zal misstaan in je platencollectie als je van het (sub)genre houdt. Ons doet het vooral denken aan het Noord Ierse Maverick die ook al zo’n rauw en rauwer randje heeft dat soms dicht bij metal aanleunt, al klinkt dit Smoking Snakes, als je het ons vraagt, toch net iets toegankelijker. Kortom, ‘Danger Zone’ is alvast een heel aangenaam en lekker in het gehoor liggend debuut geworden voor dit Zweedse kwartet.

Luc Ghyselen (76)

Frontiers Records

Tracklist: 1. Angels Calling 2. Sole Survivors 3. Run For Your Life 4. Lady Lucky 5. Excited 6. Restless And Wild 7. Sorrow, Death And Pain 8. There Is No Tomorrow 9. Who Am I 10. We Are Alive 11. Rocking To The Morning Light