Mórnu: The Unearthly Becomes Inherent (ep)

Muziek overstijgt naar ons gevoel zowat alles en dus zagen wij geen bezwaar in deze release van Mórnu ondanks dat deze band resideert in het Russische St-Petersburg. In feite is er geen sprake van een band maar eerder van een solo-project. Deze ep, ‘The Unearthly Becomes Inherent’, bevat twee nummers die zich situeren in het genre van de post black metal. Het is eerder een blend van black metal met doom en death als u het ons vraagt maar zoals steeds zijn we niet bepaald op zoek naar een hokje om een band in te plaatsen. Veel meer willen we u meegeven aan welk soort sound u zich mag verwachten en dat is eenvoudig “grote donkerte op een voornamelijk traag tot mid-range tempo”. Beide nummers op de ep overstijgen de tien minuten zodat het meteen duidelijk mag zijn dat het niet gaat om hapklare brokken met rechttoe rechtaan riffs maar eerder om langzaam opgebouwde nummers die zich stelselmatig ontvouwen. De sfeer is ronduit indrukwekkend kil te noemen en ademt allesbehalve een opgewekte stemming uit. Niet dat we dit nu verwacht zou hebben, verre van. Kortom, u vindt op ‘The Unearthly Becomes Inherent’ twee uitgebalanceerde en uitgewerkte nummers vol afwisseling in melodie en instrumentarium. Rode draad – en eerlijk gezegd niet het gedeelte waar wij het meest enthousiast van worden – is de rauwe zang die zich doorheen de nummers op een eerder monotone manier kronkelt. Verandering in melodie en tempo zorgen niet voor een andere invulling van de zang waardoor het voor ons na verloop van tijd toch allemaal net iets te langdradig begint te klinken. Mórnu toont met deze debuut ep over een uitgebreide instrumentenkennis te beschikken en laat op muzikaal vlak bij vlagen zeker blijken over potentieel te beschikken maar de twee nummers weten ons toch niet helemaal over de streep te trekken.

K.H. (65)

Ground Media Group

Tracklist: 1. Ordeal 2. Theophaneia