Dwarrowdelf: The Fallen Leaves

Met Dwarrowdelf krijgen we nog een solo project te horen. Met het nieuwste werkstuk, deze ‘The Fallen Leaves’, zorgt Tom O’Dell voor een vijfde full-album – er is ook al een ep – sinds de opstart in 2017. Met Dwarrowdelf zorgt Tom voor knap opgebouwde nummers die je in het vakje atmospheric melodic black metal kan onderbrengen. ‘The Fallen Leaves’ telt zeven tracks waarin hij stevige, naar pure black metal neigende fragmenten, afwisselt met rustiger, sfeervolle stukjes die samen een toch wel episch en melodieus geheel vormen met vaak heel mooie contrasten. Het is een knap geheel geworden dat ons weet te boeien vanaf de eerste tonen van de instrumentale opener ‘Within The Ashes , The Ember Still Burns’ tot en met de laatste klanken van afsluiter ‘The Fallen Leaves’, het titelnummer van dit album. Dat hij tijdens de best wel krachtige momenten ook af en toe mooie korte melodieuze accenten weet te leggen, zorgt ervoor dat waarschijnlijk ene aantal die hard black metal fanaten hier zullen afknappen. Daar tegenover staat dan weer het feit dat Tom zo een pak andere muziek liefhebbers kan weten te overtuigen. Naast de mooie opbouw van de tracks valt het ons eveneens op dat Tom tijdens de meer pure black metal stukken, echt wel heel krachtig en dreigend uit de hoek kan komen. Zo ontstaat dan een heel contrast met de eerder sfeervolle, melodieuze stukken die hij ook al perfect weet weer te geven met bijpassende cleane, om niet te zeggen, gevoelige zang. Een heel mooi voorbeeld van die variatie krijg je aangeboden tijdens ‘Escape From The Dreamspire’, zonder dat we de overige tracks willen minimaliseren als het aankomt op afwisseling en contrasten maken. We kunnen dus besluiten dat ‘The Fallen Leaves’ echt wel een gevarieerd album is geworden dat heel sfeervol klinkt, voldoende melodielijnen bevat, en ook heel krachtig en dreigend kan overkomen. Zodoende is deze ‘The Fallen Leaves’ een heel mooie aanvulling in de discografie van Dwarrowdelf geworden.

Luc Ghyselen (86)

Northern Silence Productions

Tracklist: 1. Within The Ashes, The Ember Still Burns 2. A Journey To Dawn 3. To Dust, We All Return 4. This Shattered World 5. Escape From The Dreamspire 6. Deliverance 7. The Fallen Leaves