God Dethroned, 7 maart 2024.

God Dethroned, Archaic, Virus Inhumanity @ Hell, Diest

Het was op het randje… door de lage voorverkoop zag het er even naar uit dat deze show niet zou doorgaan. Na een oproep van Hell op sociale media en de hartverwarmende steun die de venue kreeg van collega’s en fans door het bericht te delen werd de avond gered.

*Foto’s: Virus Inhumanity*

En wat een avond het was! Hell heeft de gewoonte om bij internationale bands die op tournee zijn een support bij te plaatsen van Belgische makelij. Dit keer was dat Virus Inhumanity – opgestart in de buurt van Heusden-Zolder in 2019 – die onlangs het stevige album ‘The Black Face Of Death’ uitbrachten. Klokslag 19u30 begon de band aan hun stevige pot death metal met ons te delen, onder support van de aanwezigen die al in mooie aantallen aanwezig waren en zich de energieke set over zich heen lieten komen. Als binnenkomer kan dit tellen! We zijn meteen compleet opgewarmd voor wat nog komen moet.

*Foto’s: Archaic*

De Hongaren van Archaic: daar hadden we nog nooit van gehoord. Dus gingen we eerst op onderzoek uit. Zo ontdekten we dat de ban in 2004 werd opgestart en reeds drie full-albums en twee ep’s op de markt bracht. Wat we hoorden via youtube beviel ons wel. Maar toch … wat een verrassing is deze formatie op het podium. Na wat aarzeling ging het publiek na het tweede nummer en de rest van het optreden helemaal uit zijn dak op de heerlijke strakke thrash. Dit was hun eerste optreden in België die fans én band zich zeker nog lang gaan herinneren. Een revelatie!

*Foto’s: God Dethroned*

Blackened death metal machine God Dethroned kwam, zag en overwon. Het leek zo’n avond wel van “strak, strakker, strakst”. Na al de jaren dat de band actief is staan ze nog net als jonge honden op het podium. De band kan kiezen uit een ruime catalogus death metal klassiekers, wat ze dan ook deden. We werden ook getrakteerd op een spiksplinternieuwe track die terecht gaat komen op het volgende album. Band en publiek kregen er geen genoeg van. Ze verwenden ons niet met één, maar met meerdere toegiften zodat dit een heel mooie start is geworden van hun vier daagse mini tour!

Tekst: L.E.

Foto’s: Peter Vangelder.