Shadohm: Through Darkness Towards Enlightenment

Shadohm is een nieuwe naam in metal landschap, maar bestaat wel uit gelouterde muzikanten die hun sporen hebben verdiend of nog steeds verdienen bij bands als Hate, Vader, Batushka, Antigama, Hore en It Follows om het maar bij die te houden. Het is vooral een uitlaatklep geworden van drummer Paweł “Pavulon” Jaroszewicz om zo zijn frustraties en trauma’s over hoe het tegenwoordig loopt in de wereld en in zijn leven een plaats te geven. Verwacht je dus niet aan een rustige en liefdevolle benadering want ook op muzikaal vlak klinken die frustraties door in het dreigende en donker gekleurde geweld dat het vijftal hier weet neer te zetten. Naast Paweł hoor je hier verder Adrian “Klama” Meissner (vocals), Rafał “Tarlachan” Łyszczarz (gitaar, vocals), Błażej Kasprzak (bass) en Jakub “Szatan” Śliwowski (gitaar). Hun uiterst donker getinte sound klinkt heel krachtig en dreigend en is een beetje een combinatie van elementen uit o.a. progressive death metal, black metal, groove metal, metalcore, deathcore en djent die allen in verschillende graduaties aan bod komen in elk van de vijf tracks die het debuutalbum, deze ‘Through Darkness Towards Enlightenment’, rijk is. En alhoewel we dus heel wat verschillende elementen en accenten in de sound terg horen, is er ook een constante in terug te vinden: de heel dreigende en immens duistere klankkleur. We hebben het album ondertussen reeds een aantal draaibeurten gegund in onze cd-speler en het lijkt ons dat we nog steeds nieuwe accenten ontdekken in de toch wel complexe sound die de heren hier hebben neer gezet. En we denken dat we nog wel meer accenten zullen ontdekken bij volgende luistersessie. Toch vormen we ons nu al een beeld van dit debuut voor Shadohm en zijn we al enorm te spreken over het aangebodene. We zouden dan ook heel graag de band eens aan het werk zien / horen op een of ander podium bij ons in de buurt. Zorgen de heren van Shadohm voor even energieke en gedreven concerten à la Gojira of Lorna Shore? Of doen ze eerder middels een enorm intense en beklijvende setting à la Meshuggah of Architects? Waarom we precies deze bands hebben vernoemd? Omdat de heren van Shadohm zelf aangeven dat ze vooral muzikale inspiratie hebben gevonden bij die bands!

Luc Ghyselen (90)

Selfmadegods Records

Tracklist: 1. Through Darkness 2. Blurred 3. Fair Weather Friend 4. Ripped Apart 5. Towards Enlightenment