Night Shall Drape Us: Lunatic Choir

Night Shall Drape Us is een voornamelijk Finse “supergroep” die met ‘Lunatic Choir’ hun eerste materiaal uitbrengt. De groep is ontstaan uit de muzikale ideeën van drummer LRH die onder andere ook de drums verzorgt in Horna, Deathchain en Chamber of Unlight. LRH was voor de opname van Lunatic Choir verantwoordelijk voor zowel de drum als gitaar-delen. De vocals worden verzorgd door zijn broer ‘Spellgoth’ (Horna, Chamber of Unlight), Infection (Horna, Behexen) en Wraath (Behexen, Darvaza). Alzo zitten er dus toch enkele Finse zwaargewichten achter dit project. Niet verrassend brengt Night Shall Drape Us dan ook hun versie op Finse Black Metal. Na een rustige intro bij ‘Hymn of Rebellion’ is het hek van de dam en gaat het er gedurende het ganse album stevig aan toe, waarbij het tempo zelden zakt en de blastbeats je om de oren vliegen. De gitaren zijn eerder melodisch van aard. Door hun gebruik van onder arpeggio’s tijdens de strofen geven ze een gelaagde indruk, met voldoende variatie om de aandacht te houden. Ook de drums springen er voor mij regelmatig uit, met interessante passages op de cymbalen die zo de ritmiek doorbreken. De productie van ‘Lunatic Choir’ is vrij modern, met alle onderdelen goed hoorbaar. Helaas is er door deze manier van productie ook weinig dynamiek waardoor het geheel na verloop van tijd wat vermoeiend kan aanvoelen. De nummers voelen bijzonder donker en duivel aanbiddend aan, met uitschieters als ‘Hymn Of Rebellion’, ‘Ashes Of Men’ en ‘Lunacy And Horror’. De gelijkenissen met Watain zijn met momenten niet veraf. Voor mij is Night Shall Drape Us een waardige toevoeging aan de tempel van de Finse Black Metal, al moet je ook geen wereldschokkende zaken verwachten van dit debuut. Gezien de live rollen voor de band al verdeeld zijn hoop ik ze een dezer dagen live te mogen ervaren.

Thomas Vervoort (76)

Season Of Mist

Tracklist: 1. Hymn Of Rebellion 2. Dead Eden 3. Ethereal Constrictor 4. Ashes Of Men 5. Unification 6. Lunacy And Horror 7. Under The Dead Sky 8. The Queen Of The Red Streams