Revolution Saints: Against The Winds

In 2015 had Serafino Perugino het idee om bassist / zanger Jack Blades (Night Ranger), drummer / zanger Deen Castronovo (Journey), gitarist Doug Aldrich (Whitesnake) en logischer wijze keyboardspeler / producer Alessandro Del Vecchio (Hardline) samen te brengen onder de naam Revolution Saints. Hoe Frontiers er telkens in slaagt om superbands te maken door topmuzikanten bij elkaar te zetten, het is mysterieus. Zeker een shot in de roos, gezien na een eerste geslaagd album in 2015 twee jaar later er ook een tweede en in 2020 een derde succesvol vervolg komt. In 2022 komen Joel Hoekstra (Whitesnake) en Jef Pilson (Dokken, Foreigner) bij de band en het jaar daarop komt ‘Eagle Flight’ uit. Met deze vijfde schijf in negen jaar tijd is het gelukt om Deen Castronovo van achter het drumstel vandaan te halen en plaats te nemen achter de microfoon, want de man heeft een strot om “U” tegen te zeggen. Verwacht je terug aan een set melodieuze rockers die hun wortels in de eighties hebben. Het begint allemaal wat zoekend met ‘Against The Winds’, maar de opener bouwt op naar een melodieus refrein, waar je gewoonweg gelukkig van wordt. Stilzitten is geen optie meer maar dergelijke epische nummers die de afzonderlijke muzikale kwaliteiten enkel etaleren: https://www.youtube.com/watch?v=Jeo61O2v_Ss. ‘Changing My Mind’ vervolgt en doet naar mijn mening daar nog een schepje bovenop, zeker qua zang en melodie: https://www.youtube.com/watch?v=N3ksRXG4NAo. Plots gaat het nummer een versnelling hoger om naar een erg catchy refrein te brengen, die al dagen in mijn hoofd blijft hangen. Je hoort flarden van Journey in de melodieuze zanglijnen. Deze krijgt zonder twijfel een streepje extra achter zijn titel, want de schitterende gitaarsolo bezorgt je kippenvel. Moeilijk om deze nog te overtreffen. ‘Fall On My Knees’, https://www.youtube.com/watch?v=xE5fwjMb4wE, zet met een donderende ritmesectie een tandje bij. Het langzame tempo van ‘Can’t End It Right Now’ zorgt ervoor dat de instrumenten met de vocale lijnen mooi matchen tot een modern geluid. Hoekstra’s opwindende solo valt op in ‘Will I See You Again’, waarmee de band laat horen dat ze ook snellere metal songs kunnen maken. Hoe mooi kan je het maken … ook in ‘Show Me Your Light’ horen we een uitmuntende snarenplukker aan het werk, let maar eens op de intro. Vlak voor de afsluiter laat ‘Diving Wings’ nog zijn klasse uitstralen met het opbouwende ritme, dat Castronovo noodgedwongen uit zijn pijp laat komen. Revolution Saints is een platform waar Deen zijn ongelooflijke vocale vaardigheden in de schijnwerpers kon zetten. Het is puur genieten hoe deze sublieme muzikanten er opnieuw in slaagden om een handvol energieke en toch emotionele nummers te maken. Het album levert veel meer dan wat je zou verwachten: meeslepende zang, betoverende melodieën en hooks die dagenlang in je hoofd blijven hangen. Met dit album laat de band een verhoogd gevoel van samenhang, energie en emotie horen. Ze verstevigen hun status als giganten in het genre, ze behoren terecht tot de pijlers in het muziekgenre.

Rocking Klingon (95)

Frontiers Records

Tracklist: 1. Against The Winds 2. Changing My Mind 3. Fall On My Knees 4. Can’t End It Right Now 5. Lost In Damnation 6. Will I See You Again 7. Show Me Your Light 8. Save All That Remains 9. Been Said And Done 10. Diving Wings 11. No Turning Back