Corpus Diavolis: Elixiria Ekstasis

Het van Marseille afkomstige Corpus Diavolis brengt met ‘Elixiria Ekstatis’ al hun vijfde album uit, waarvan het tweede op het Franse Les Acteurs de L’Ombre Productions. De band kende zijn ontstaan in 2008 en bracht in 2010 hun eerste album ‘Revolucia’ uit. Ze zijn dus bijlange niet aan hun proefstuk toe. Ze brengen een vrij zwarte vorm van blackened death metal met lyrisch een vertrouwde ode aan Satan. De vergelijking met een ruwere, agressievere en extremere Behemoth ligt soms niet veraf. ‘Elixiria Ekstatis’ is met zijn achtenvijftig minuten op zijn minst lijvig te noemen. Het is opgedeeld in negen nummers waarbij twee nummers nét niet de looptijd van tien minuten aantikken. Helaas is de lijvigheid voor mij hét minpunt aan deze release. Het album is doorspekt met stevig gitaargeweld en dito drumwerk. De vocalen variëren tussen cleane zang en de gekende rauwe vocals. Helaas zijn de nummers eerder een aaneenrijging van ideeën maar ontbreekt er vaak een rode draad om de nummers als geheel over te brengen. Hierdoor is het zoeken naar aangrijpingspunten en met dergelijk lange nummers komt het snel als een onsamenhangend geheel over. Het laatste nummer ‘Chalica Of Fornication’ is hier een ideaal voorbeeld van. Na vijftig minuten geweld gebruikt men plots een combinatie van opbouwende Oosterse texturen en drijft men langzaamaan de agressie terug op. Voor mij nochtans een tien minuten durende affaire die weinig meerwaarde brengt. Er is absoluut kwaliteit te vinden in deze release, maar voor mij ligt het wat te verspreid uiteen in de naam der uitbundigheid.

Thomas Vervoort (65)

Les Acteurs de L’Ombre Productions

Tracklist: 1. His Wine Be Death 2. Key To Luciferian Joy 3. Carnal Hymnody 4. Cyclopean Adoration 5. Vessel Of Abysmal Luxury 6. The Golden Chamber 7. Menstruum Congressus 8. Enfleshed In Silence 9. Chalice Of Fornication