Today Was Yesterday: Today Was Yesterday

Normaal gezien had ik geen interesse in deze band of dit album tot ik de vermelding “ feat. Alex Lifeson” las. Mijn hart sloeg een slag over want al vierenveertig jaar is Rush mijn favoriete band aller tijden. Voor wie Rush niet kent: Alex Lifeson is de gitarist van de beste progmetal band ooit (vergeef me dus enig gebrek aan objectiviteit). Nu, na het beluisteren van dit album, heb ik één raad aan Rush fans: vergelijk dit niet met Rush (wat een logische reflex is). De sound van Rush is ver weg bij dit Today Was Yesterday. wat we wel horen is rustiger progrock met hier en daar wat poppy invloeden van het hoogste niveau en uiteraard het fantastisch gitaarwerk van de grootmeester Alex. De band is opgericht door Ty Dennis en Angelo Barbera, twee multi instrumentalisten en op zes van de tien nummers laten ze zich bijstaan door Alex Lifeson. Maar ook Robby Krieger van The Doors is te horen op dit album. Om met de deur in huis te vallen: dit is een combinatie van muzikaal talent en vakmanschap die je zelden ziet of hoort. Dat is zeker te horen op dit debuutalbum. Sommigen zullen dit wat te echt of te braaf noemen maar elke muziekfan zal ontroerd zijn door de torenhoge kwaliteit van dit album. Leuke nummers, meer dan perfect uitgevoerd en prima geproduceerd. De opener ‘Grace’ zet alvast de toon. Wat een nummer. We horen wat verre invloeden van Led Zeppelin, gecombineerd met een wat schorre, doorrookte zang, een opgewekt ritme en uiteraard geweldige gitaarpartijen en dit alles met veel zin voor melodie. ‘A Louder Silence’ is dan totaal anders. Hier horen we Stratocaster gitaarwerk met peddles, een totaal andere riff wat voor een ander geluid zorgt maar daarom niet minder goed. Verder alleen maar goede nummers op een heel leuk album. Goh ja, dit is eerder een rustig album in het genre van de ouder progrock bands (Genesis, Yes, Peter Gabriel, … ) maar dan in een modern jasje en met minder uitgesponnen nummers maar wel van dezelfde kwaliteit. Voor fans van oudere , rustiger progrock maar ook voor een breed publiek en uiteraard voor Rush fans die nog eens nieuw werk van Alex Lifeson willen horen.

Bart Verlinde (90)

Music Theories Recordings / Mascot Label Group

Tracklist: 1. Grace 2. A Louder Silence 3. On My Own 4. I Take It All 5. My Dog Is My God 6. Faceless Faraway Song 7. If I Fall 8. Rukus 9. Borrowed 10. My New Low