The Lightbringer: Seven Thrones

The Lightbringer is een band / project rond de Canadees Simon Vaillancourt-Girard. Inspiratie haalt deze muzikant / kunstenaar bij het ‘Silmarillion’ verhaal van J.R.R. Tolkien maar ook bij bands als Therion, In Flames, Dimmu Borgir en Blind Guardian. Een breed muzikaal spectrum toch als je het vraagt en, op het eerste gezicht volgens ons dan toch, moeilijk te combineren. Op ‘Seven Thrones’, het derde full-album ondertussen voor The Lightbringer, terwijl men ook reeds voor een ep zorgde, resulteert dit in een kleine vijftig minuten muzikaal vertier opgedeeld in acht tracks. Wie er, naast Simon (gitaar, drums), precies mee werkt op dit album weten we niet exact, maar als we ons mogen laten leiden door de grote ‘Encyclopaedia Metallum, The Metal Archives’, een bron die we wel vaker gebruiken, mogen we de namen van Amélie Côté (piano, keyboards), Stanislav Stefanovski (vocals), Fanny Granier (vocals) en Olivier Vaillancourt-Girard (gitaar, bass, harsh vocals) invullen. Hoe dan ook, we krijgen acht mooi opgebouwde nummers te horen die inderdaad een muzikale kruisbestuiving vormen van elementen uit power metal, melodic metal, melodic death metal en symphonic black metal. En ja, dan komen de vier eerder gemelde bands inderdaad elk om beurt aan de oppervlakte, al zouden we zelf vooral Therion naar voor schuiven wegens het symfonische accent en het feit dat ook The Lightbringer met verschillende stemmen werkt die moeiteloos weten te overtuigen in verschillende combinaties. Daar dit gezelschap ook vaker richting symphonic black metal knipoogt is dus ook de naam Dimmu Borgir echt wel van toepassing als we het hebben over inspiratie bronnen. We moeten eerlijk toegeven dat we ons wat onwennig voelden bij de eerste luisterbeurt en dan vooral bij de eerste track(s). Het is immers onze kennismaking met The Lightbringer en het grote contrast tussen de sopraan stem en de harsh vocalen is toch wel indrukwekkend te noemen. Ook op puur muzikaal vlak krijg je immense contrasten want het gezelschap slaagt erin om van heel aanstekelijk klinkende power metal in een paar seconden over te schakelen tot heel krachtige en dreigende symphonic black metal klanken, terwijl ze tijdens een volgend fragment dan de kaart trekken van melodic death metal. Maar … het klikt allemaal echt wel goed in elkaar. Nadat we dus eerst vaak onze wenkbrauwen hebben gefronst (tijdens de eerste luisterbeurt), moeten we uiteindelijk ruiterlijk toegeven dat The Lightbringer ons wel degelijk enorm weet te boeien met deze ‘Seven Thrones’ wegens de enorme variatie in stijlen en stemmenpracht. Rest ons nog mee te delen dat het geheel op de markt gebracht wordt als een enorm mooi geïllustreerd ebook. Fans van de band in bijzonder zullen hiervan smullen, maar ook liefhebbers van elk van de vier aangehaalde bands mogen, nee moeten, hun oor hier eens te luisteren leggen. Ze zullen zeker heel wat fragmenten horen die ze enorm zullen waarderen. Voor ons is dit alvast een enorm gesmaakte kennismaking met The Lightbringer en als de overige releases van dit gezelschap even goed klinken, moeten we dus zeker op zoek naar die werkstukken, want dit werkstuk zou wel eens in ons eindejaarslijstje kunnen opduiken.

Luc Ghyselen (96)

Independent Release

Tracklist: 1. Embodiment 2. Worlds Beyond 3. Aether Rivers 4. Elementalians 5. Pillar Of Creation 6. Astral Crown 7. Efflorescence 8. Mystic Places Of Dawn