Brother Dege: Aurora

Hoe een artiest als Brother Dege (Legg) precies bij een label als Prophecy Productions weten we niet precies. Wij, van MUSIKA, kennen Brother Dege als vertolker van blues, dark folk, country en psychedelica dat hij zelf als “psyouthern roots music” omschrijft. Het label Prophecy productions kennen wij dan weer door de donker gekleurde releases die men er op de markt brengt gaande van doom, black metal, gothic, etc. maar allemaal heel donker en duister gekleurd. Hoe dan ook, de samenwerking tussen beide zorgt nu al voor een eerste full-album, ‘Aurora’. Op dit album blijft Brother Dege (vocals, dobro, gitaar) zijn eigenzinnige zelf en blijft hij nummers afleveren die we, gemakshalve toch, onder de gemeenschappelijke noemer “americana” kunnen onderbrengen. Dus vergeet een krachtige, dreigende en donker gekleurde sound waar stevige drumsalvo’s en elektrische gitaren op de voorgrond komen en worden getopt door dreigende vocalen. En toch baden sommige tracks op dit album in dezelfde donker en dreigende sfeer. Het instrumentale ‘Ouroboros’ is zo’n voorbeeld van een track die heel dreigend en donker getint opent om naar het einde toe toch veel licht door te laten. ‘Aurora’ is geen solo-album geworden van Brother Dege want hij werkt hier wel degelijk met een “vaste begeleidingsband” bestaande uit Jim McGee (lead gitaar), Kent Beatty (bass) en Greg Travasos (drums). Daarnaast komen een pak andere artiesten langs om hun duit in het zakje te doen al naargelang een bepaald nummer daarom vraagt. Zo hoor je bijvoorbeeld Ben Alleman (piano) en Lyle Begnaud (pedal steel) tijdens het gevoelige ‘The Devil You Know’, terwijl Jon Sanchez (harmonium) en opnieuw Ben Alleman (piano) van de partij zijn tijdens afsluiter ‘The Longing’. Ondertussen zorgt Brother Dege (Legg) voor de samenhang al speelt hij ook op dit album met invloeden uit country, folk en blues. Wij, van MUSIKA, hopen dat er meer komt uit deze samenwerking tussen enerzijds een label met een eigen kijk op de muziekwereld en anderzijds een artiest die al zijn leven lang zijn eigen eigenzinnige weg opgaat. De negen tracks op ‘Aurora’ vallen bij ons het best inde smaak na een zware, lange werkdag terwijl we lekker relaxen met een glas van onze geliefkoosde drank binnen handbereik. Ze immers stralen een zeker rust en kalmte uit ondanks de soms wat donker getinte tekst inhoud.

Luc Ghyselen (90)

Prophecy Productions

Tracklist 1. Aurora 2. Where The Black Flowers Grow 3. Climbing Ivy 4. A Man Needs A Mommy

5. Turn Of The Screw 6. Ouroboros 7. The Devil You Know 8. Loser’s Blues 9. The Longing