Aeterna Tenebrae: Anima Mortalis Ars Perpetula

Met ‘Anima Mortalis Ars Perpetula’ is het Franse black metal gezelschap Aeterna Tenebrae aan een tweede werkstuk toegekomen na het in 2019 op de markt gebrachte full-album ‘Maledictus Aeternum’. In vergelijking met dat debuut krijgen we hier te maken met een vernieuwde line-up. BC (bass, gitaaar, keyboards) is aan boord gebleven terwijl nieuwkomer Erroiak nu zijn strot pijnigt om de teksten, geschreven door Ode-Lune Poésie, uit zijn lijf te schreeuwen. ‘Anima Mortalis Ars Perpetula’ is goed voor zo’n tweeënveertig donker gekleurde razernij die men heeft opgedeeld in negen tracks. Black metal dus zonder veel franjes. Het gaspedaal wordt, meestal toch, heel diep ingedrukt. Het ontbreekt de sound zeker en vast niet aan de nodige kracht, terwijl we ook voldoende mee krijgen van een kille en in duisternis gehulde dreiging. Toch laat Aeterna Tenebrae wat licht schijnen in deze duisternis. Daarvoor zit er immers heel wat melodie in de sound verwerkt, terwijl men tijdens ‘Conviction’ ook wat extra vocalen laat aanrukken die voor een soort van koorzang zorgen, al blijft die wel in de achtergrond hangen. Het zorgt tevens voor een episch randje. Voor de rest vinden we dit werkstuk best wel geslaagd dank zij het feit dat er best wel heel wat melodie te horen is, al zijn we niet zo’n fan van de schreeuwerige stem van Erroiak die iets te veel aan bod komt. Een absolute “must have” zullen we deze ‘Anima Mortalis Ars Perpetula’ zeker niet noemen, maar een miskleun is dit evenmin. We hadden tijdens onze luistersessies immers nooit de behoefte om de skip-toets te gebruiken. Liefhebbers van black metal, die ook wel een heel miniem snuifje pagan weten te waarderen, mogen dit tweede album van Aeterna Tenebrae zeker een kans geven.

Luc Ghyselen (75)

Ancestrale Production AP 13

Tracklist: 1. Apparition 2. Obstination 3. Insinuation 4. Conviction 5. Propagation 6. Instrumentation 7. Séquestration 8. Contemplation 9. Disparition