Hollow Woods: Like Twisted Bones Of Fallen Giants

Uit het hoge noorden, uit het land van de duizend meren – al zijn er in werkelijkheid ongeveer honderd achtentachtig duizend! –, uit Finland dus en meer bepaald uit Helsinki is Hollow Woods afkomstig. Dit black metal solo project werd in 2016 opgestart en laat nu een tweede full-album op de wereld los na twee demo’s en het debuut, ‘Cold Winds Cleave The Earth’, uit 2021. ‘Like Twisted Bones Of Fallen Giants’ telt zeven tracks, goed voor bijna achtendertig minuten zwartgeblakerd metal plezier. Hollow Woods of J.P. opent met ‘Ancient Graves’ en zeker de eerste klanken van deze track kunnen je wel eens op het verkeerde been zetten. Hij gaat immers heel rustig, kalm en akoestisch van start. Maar vergis je niet, want lang duurt deze kalmte en rust niet. Na zo’n drie kwart minuut pakt hij immers verschroeiend en keihard uit met een ferme uppercut gedrenkt in duistere kracht en omgeven met een kille dreiging. Daarna zorgt hij voor vrij lang uitgesponnen tracks waar heel wat wisselingen in tempo en ritme langs komen. Af en toe laat hij ook een fragment of stukje passeren die veel melodieuzer klinkt en heel soms bouwt hij compleeet af naar een echt momentje van absolute kalmte en rust (zoals bijvoorbeeld tijdens ‘Night Burns Through). Het zorgt natuurlijk voor extra variatie en extra accenten die we wel degelijk omarmen, al blijft stevige, energieke en gedreven klinkende duisternis en kille dreiging absoluut de hoofdmoot uit maken. Een sfeervol intermezzo – akoestische gitaar met een fikse regenbui en wat donderslagen – krijgen we nog met het instrumentale ‘Interlude: Among Ruins’, waarna Hollow Woods opnieuw het beproefde recept boven haalt. Toch is niet alles rozengeur en maneschijn, want we vinden het stem timbre helemaal niet naar onze smaak, zodat we dit tweede werkstuk onder de naam Hollow Woods toch niet volmondig weten aan te prijzen. Mits een beter stem, naar onze smaak dan toch, kan deze ‘Like Twisted Bones Of Fallen Giants’ een heel pak hoger scoren.

Luc Ghyselen (65)

Signal Rex

Tracklist: 1. Ancient Graves 2. Beneath The Dying Tower 3. Night Burns Through 4. Halls Of Idle Breath 5. Interlude: Among Ruins 6. Burial Fires 7. Like Twisted Bones Of Fallen Giants