F.K.Ü.: The Horror And The Metal

Tot onze eigen spijt moeten we je melden dat we eigenlijk niet zo veel af wisten van het Zweedse F.K.Ü., een afkorting die staat voor Freddy Krueger’s Ünderwear. De band werd in 1987 opgestart, maar splitte reeds in 1988 zonder iets tastbaars na te laten. Pas in 1997 besloten twee heren uit de originele line-up om terug samen te werken. We hebben het over Pat Splat (bass, backing vocals) en Pete Stooaahl (gitaar, backing vocals). Met Larry Lethal vinden ze hun gedroomde lead vocalist, terwijl Dr. Ted Killer Miller de vrijgekomen achter de drumkit opeist. Het kwartet zorgt o.a. voor vier full-albums vooraleer de plaats achter de drumkit weer open gesteld wordt. Tom Terror probeert het een kort tijdje, maar wordt al vlug vervangen door Unspeakable Emp zodat F.K.Ü. sinds 2016 weer over een stabiele line-up beschikt. Het goed ontvangen album ‘1981’ werd in 2017 op de markt gebracht en bewijst dat het kwartet het goed voor elkaar heeft. Toch was het wachten voor de fans op nieuw werk en misschien is dat dan ook de voornaamste reden dat we dit F.K.Ü. compleet uit het oog zijn verloren. Maar niet getreurd: de band is er terug met een tien tracks tellend schijfje dat ze ‘The Horror And The Metal’ hebben genoemd. Niet zo gek qua albumtitel als je weet dat de heren staan voor onvervalste no nonsense thrash metal en dat ze heel graag inspiratie halen uit horror movies en horror verhalen. Als je dan ook nog weet dat de heren niet vies zijn om daar een stevige dosis humor in te verwerken, weet je al beter waar F.K.Ü. allemaal voor staat. De tien tracks op dit album zijn dan ook knappe voorbeelden van hun ideeën en laten zich vlot beluisteren. Geen van de tracks steekt er bovenuit, maar een minder moment is ook niet aan de orde. De heren zorgen voor een heel krachtige sound met de nodige agressie zonder dat men vergeet er melodie in onder te mengen. Dit alles wordt gebracht in best wel energieke en gedreven nummers die nergens vervelen.Als je dan nog een beetje luistert naar de teksten die ze hier brengen, zal er heel vaak een spontane glimlach om je lippen krullen. Wat dacht je bijvoorbeeld van de zinnen “You Are Who You Eat. Bon Appetit.” of “You Are Who You Eat. It Is Not Your Treat” die aan bod komen in de afsluitende track. En zo kunnen we eigenlijk wel een tijdje doorgaan. Hoe dan ook, met deze ‘The Horror And The Metal’ zorgt F.K.Ü. niet enkel voor een glimlach op onze lippen vanwege de teksten, maar vanwege de energieke kracht die de heren brengen in hun toch wel toegankelijke en aanstekelijke vorm van thrash metal. Absolute top in het (sub)genre? Nee, helemaal niet, maar wel verdomd aanstekelijk en heel goed gebracht. Meer moet het soms niet zijn!

Luc Ghyselen (80)

Despotz Records

Tracklist: 1. The Horror And The Metal 2. (He Is) The Antichrist 3. The Spawning 4. Don’t Have To Go To Texas 5. Harvester Of Horror 6. Deep Cuts 7. They Are 237 8. Bringing Back The Dead 9. Some Kind Of Mosher 10. You Are Who You Eat