Stormhunter: Best Before: Death

Het Duitse Stormhunter werd reeds in 1998 opgestart maar zo’n vijf jaar later, in 2003 dus verliet de laatste overlever van de originele line-up, gitarist Stefan Müller, de band. Met opnieuw tal van verschillende line-up’s ging men tussen 2003 en 2004 verder onder de naam Subsphere. Ook dat werd dus niet echt wat je noemt een succes. Sinds 2007 haalde Stefan opnieuw Stormhunter van onder het stof vandaan met … een compleet nieuwe line-up. Sindsdien gaat het de band iets beter voor de wind. Dat bewijzen de twee ep’s en de drie full-albums die we reeds in de discografie aantreffen. Met ‘Best Before: Death’ zorgt het huidige Stormhunter – Naast Stefan hoor je hier Frank Urschler (vocals), Andreas Kiechle (drums), Kurkhard Ulrich (gitaar) en Fritz (bass). – voor een vierde full-album. Het nieuwe werkstuk telt elf tracks. De heren openen en sluiten af met een instrumentale track. Tussendoor krijg je negen tracks te horen met als rode draad: teksten over de dood, zonder dat dit een conceptalbum kan genoemd worden. Het vijftal zorgt voor een goede mix van traditional heavy metal en power metal en blijft mooi binnen de afgebakende lijntjes van het (sub)genre kleuren. Dat betekent dat kracht en melodie samengaan in best wel energiek en aanstekelijk gebrachte nummers die ons eigenlijk nergens vervelen, maar waarbij we ook niet op stoelen of banken gaan springen en het uitschreeuwen van puur genot. Nee, misschien eerder integendeel, want het stem timbre van vocalist Frank kan ons maar heel matig boeien en overtuigen. Gelukkig gebruikt men af en toe koorzang om het geheel een ander vocaal accent te bezorgen. Het zijn welgekomen afleidingen van het stem timbre van Frank. Meteen ook de grootste boosdoener als je het ons vraagt waarom we deze nieuwe van Stormhunter niet echt aan bevelen, want op puur muzikaal vlak hebben we eigenlijk weinig op te merken. Zo komt ‘Best Before: Death’ in ons vakje “oké” terecht “maar …”.

Luc Ghyselen (65)

MDD Records MDD 272

Tracklist: 1. Morituri Te Salutant 2. Reaper 3. Altar Of Illusions 4. Nightmare 5. Fallen Angel 6. Death 7. Empty Shell 8. Vagabond 9. Berceau de l’enfer 10. War Is Peace 11. A Mourning In August