The Wizards: The Exit Garden

Deze band is afkomstig uit het Spaanse Bilbao alwaar men in 2013 van start ging. Met reeds drie full-albums onder de arm – ‘The Wizards’ (2015), ‘Full Moon In Scorpio’ (2017) en ‘Rise Of The Serpent’ (2018) – is het gezelschap er nu terug met hun vierde creatie. Ian Mason (vocals), George Dee (gitaar), Phil The Pain (gitaar), Baraka Boy (bass) en Dave O. Spare (drums) zorgen op deze ‘The Exit Garden’ – een plaats waar dromen en mythen uitkomen, waar de zielen van overleden mensen vertoeven, en waar ook nog steeds de dood rondwaart, is het toch aangenaam vertoeven volgens The Wizards – voor acht tracks die je vlotweg in het vakje hard rock / classic rock / doom kan opbergen. Zelf zeggen ze dat vooral Black Sabbath, maar ook UFO en Danzig de voornaamste bronnen van inspiratie vormen. Wij houden het vooral op Black Sabbath wegens de lichtjes donkere sound die de heren neerzetten en het feit dat ook accenten uit doom hier frequent langskomen. Verwacht je bij The Wizards niet aan vernieuwende accenten of frivoliteiten, maar wel aan heel degelijk, om niet te zeggen, knap opgebouwde nummers die echt wel nauw aansluiten bij wat hun grootste voorbeeld in het begin van hun muzikale carrière heeft neer gezet. Toch is dit ensemble gaan flauw afkooksel van hun favoriete band, daarvoor klinkt de stem van Ian immers al compleet anders. Dat de heren ook het tempo toch meestal wat hoger leggen, zorgt er ook al voor dat de band wel een eigen geluid heeft uitgewerkt. De tracks op dit vierde full-album van de heren kunnen ons echt wel boeien en zonder dat de heren ons compleet wezenloos achter laten, moeten we stellen dat er heel wat werk onze kant uit komt dat we een heel stuk minder vinden. ‘The Exit Garden’ zorgt dan ook voor mooi muzikaal vertier en we houden er echt wel van om ons te wentelen in de door The Wizards uitgestippelde muzikale klanken. Zonder vernieuwend of echt verrassend uit de hoek te komen, zorgt het vijftal voor een heel knap album dat in zijn (sub)genre best wel hoge ogen zal gooien. Knap werk dus van dit Spaanse gezelschap.

Luc Ghyselen (84)

High Roller Records

Tracklist: 1. The Exit Garden 2. Full Moon In Scorpio 3. Oniros 4. Holy Mountain Mind 5. Equinox Of Fire 6. Questions 7. Crawling Knights 8. Dawn Of Another Life