Lindy-Fay Hella & Dei Farne: Islet

We hebben het wel voor de stem van Lindy-Fay Hella, een Noorse vocaliste die een pak zanglessen nam en zowel klassieke Europese technieken als folk technieken perfect onder de knie heeft. Zelfs joik, een aantal Oost-Europese en Afrikaanse folk technieken kan ze aan. Wij leerden haar vooral kennen als vocaliste bij Wardruna, het Noorse project die focust op aloude runes en die weergeeft aan de hand van het Oudnoords en traditionele instrumenten. Haar solo debuut album, ‘Seafarer’ uit 2019, vonden we ook al een knap werkstuk. Onder de naam Lindy-Fay Hella & Dei Farne gaat ze verder en zorgt ze eerder voor een mix van pop, dark folk en rock. ‘Hildring’ (2021) vonden we al een enorm geslaagd album waar haar prachtige stem samensmelt met synthesizer en percussie en drums. Dit doet ze hier nu nog eens over met ‘Islet’, een negen tracks tellend album dat ons opnieuw vlotweg in de ban weet te houden wegens de knappe composities, de betoverende stem van Lindy-Fay en de soms best wel eigenzinnige klanken uit, vooral, synthesizers. De ideeën voor dit album borrelden op tijdens de eenzame momenten tijdens de covid pandemie toen elkeen in zijn eigen kleine bubbel terecht kwam. Het hen en weer sturen van files tussen Lindy-Fay en Roy Ole Førland, die vooral tekent voor de synthesizer klanken, zorgde al voor een eerste richting aanwijzer. De teksten kwamen pas later tot stand toen Lindy-Fay in Portugal verbleef en zich door zo nietig en klein voelde als een klein eilandje (‘Islet’) in de grote oceaan. Het zindert allemaal na in de de sound die te horen is op ‘Islet’: je klein voelen in de grote wereld, eenzaamheid. Toch zorgen de negen tracks op dit album voor een heel intense en beklijvende luisterervaring waar wij bij momenten niet genoeg van krijgen en helemaal stil van worden. Alhoewel we elk nummer op dit album enorm naar waarde weten te schatten, zijn we vooral getriggerd door ‘Low Water’ waar we de nyckelharpa (John Stenerson) een prominente rol krijgt. Maar ook de vibes van het nummer in het algemeen en de schitterende stem van Lindy-Fay Hella maken op ons een enorm diepe indruk: we worden hier echt compleet stil van! Maar zo komen er wel meer nummers langs die een enorm diepe indruk op ons nalaten. We weten het wel: de meeste lezers van MUSIKA zullen hier in een wijde boog omheen trekken, want blastbeats, gierende gitaren en duivels klinkende vocals en / of grunts zijn hier totaal afwezig. Maar we pretenderen dan ook niet dat MUSIKA zich enkel en alleen focust op metal en zijn talrijke subgenres en we staan dan ook wel degelijk open voor compleet andere (sub)genres in het muzikale landschap. Deze ‘Islet’ van Lindy-Fay Hella & Dei Farne is er zo een van, en het is een album gewordend at we wel eens zouden durven meenemen als men ons zou verbannen naar een onbewoond eiland.

Luc Ghyselen (96)

By Norse Music

Tracklist: 1. Sintra 2. Dark Water 3. Whisper 4. Low Water 5. Slowly The Light Dies Out 6. Like The Star 7. Don’t Do Right 8. Furnas 9. The Fluttering Sail